De kip is tussen 1650 en 1250 v. Chr. in Thailand letterlijk de mensenwereld binnengewandeld. Dat is de theorie van archeologen die kippenbotten uit meer dan 600 vindplaatsen in 89 landen geanalyseerd hebben. Het gaat bijvoorbeeld om archeologische vindplaatsen waar kippenbotten in menselijke graven gevonden zijn. Tot nu toe werd gedacht dat de eerste kippen al 10.000 jaar geleden gedomesticeerd werden.

De onderzoekers benadrukken dat toekomstige vondsten zullen aantonen of hun visie op de geschiedenis van de kip in menselijk gezelschap correct is.

Volgens de nieuwe theorie vallen de eerste ontmoetingen tussen mens en kip samen met het begin van de rijstteelt in Oost-Azië. Het bankivahoen (een op de krielkip lijkende bosvogel en de voorouder van onze moderne vleeskuikens en legkippen) voelde zich wel thuis bij die beginnende landbouw.

De onderzoekers denken dat de rijstteelt een aantrekkende werking had op de vogels. Vervolgens was het aan de mens om ze te vangen en actief te gaan selecteren op gunstige eigenschappen, zoals tamheid. Eenmaal gedomesticeerd verspreidde de kip zich in westelijke richting.

Rond 800 v. Chr. kwam de kip aan in Mediterraan Europa, schrijft een andere onderzoeksgroep. Daarna ging het noordwaarts, maar dat ging in een langzamer tempo. Dat suggereert dat de tropische vogel tijd nodig had om zich aan te passen aan de koudere klimaten. Archeologisch bewijs laat zien dat het zowel in Groot-Brittannië als in Italië honderden jaren na de kennismaking met de kip duurde voor onze voorouders kip gingen eten.

“Het eten van kippen is zo normaal dat mensen denken dat we dat altijd gedaan hebben," zegt onderzoeker Naomi Sykes, archeoloog van de universiteit van Exeter. "Ons bewijs laat zien dat we vroeger een veel complexere omgang met kippen hadden: we hebben ze eeuwenlang vereerd en aanbeden”. Om die reden werden de kippenbotten in menselijke graven gevonden. We eerden de dieren door hen mee te nemen op onze laatste tocht.

Dat is tegenwoordig wel anders. De spreekwoordelijke 'goedkope plofkip' is in iets minder dan 6 weken na geboorte slachtrijp en klaar voor consumptie. Moderne kant-en-klaar on the go mensen eten het vlees graag gefrituurd. Niettemin laat de populariteit van kippen met een Beter Leven ster zien dat de mensen de dieren inmiddels weer een beter leven willen geven.
  • Deel
Druk af