Maar koffie met olijfolie is nog niet bepaald een trend waar consumenten voor uit hun stoel komen.
De Starbucks infusion met extra vierge olijfolie voegt 120 kcal per portie toe en zou het nieuwe luxedrankje op de Starbucks-kaart moeten worden. Volgens Starbucks biedt de onverwachte alchemie een fluweelzachte, lekker weelderige koffie-ervaring. Maar wel een zo nieuwe dat het heel gewaagd is. Toch waagt Starbucks de sprong in het diepe.
Schultz
Op CNN noemt CMO Brady Brewer de Oleato-lijn “een van de grootste lanceringen in decennia” en dat in een tijd waarin toeleveringsketens fragiel zijn, consumenten op hun budget letten en barista’s worstelen met gecompliceerde drankbestellingen. En dat allemaal dankzij CEO Howard Schultz.
Tijdens zijn eerste bezoek aan Italië als marketingdirecteur van Starbucks in 1983 raakte Schultz gecharmeerd van het land en de espressobarcultuur. Zijn bezoek vormde, met wat omwegen, de basis voor het huidige Starbucks. Ook voor de nieuwe lijn vormde een bezoek aan Italië de inspiratiebron. Vorig jaar ontmoette Schultz tijdens een reis door Sicilië olijfolieproducent Tommaso Asaro, bekend van het merk Best Siciliy. Asaro liet Schultz kennis maken met de gewoonte om elke dag een eetlepel olijfolie te nemen. Schultz pakte de gewoonte op en bedacht in een opwelling de combinatiemogelijkheid met zijn dagelijkse koffieroutine. Asaro runt zijn Italiaanse delicatessen merk overigens vanuit New York en richt zich met zijn Italiaanse aanbod nadrukkelijk op een Amerikaans publiek.
Asaro, tevens baas van de Amerikaanse olijfolie-importeur United Olive Oil, reageerde in eerste instantie niet bepaald enthousiast. Maar Schultz zette zijn Starbucks-team in Seattle aan het werk. Dat slaagde erin om olijfoliekoffie goed te laten smaken. De eerste line-up con olio bestaat uit een warme havermelk latte, de golden foam cold brew en een ijsgeschudde espresso. Ook is het mogelijk om een lepel van de Partanna-olijfolie van Asaro te bestellen om drankjes op maat te maken.
En natuurlijk moet die olie uit Italië komen en niet uit Spanje of Griekenland. Uit Italië komen immers niet alleen olijfolie maar ook de beste baristasGezondheid verzint de klant er wel bij
Starbucks houdt zich verre van claims over de mogelijke gezondheidsvoordelen van Oleato-koffie. De koffieketen verwacht dat consumenten die link zelf wel gaan inzien. Starbucks wil vooral het koffiehart van de Italianen zelf veroveren, iets wat bijvoorbeeld Domino’s niet lukte. De pizzaketen kon niet op tegen de lokale restaurants en verliet vorig jaar augustus Italië. Sommige Italianen riepen ook op tot een boycot van Starbucks toen de keten in 2018 voor het eerst een vestiging in Italië opende.
Starbucks is van plan later dit jaar de lijn ook uit te rollen in eerst de Verenigde Staten (Californië) en daarna het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Japan.
Voor Schultz is het plaatje rond. De lancering is zijn laatste kunstje, een soort afscheidskado: in april loopt zijn derde periode als hoofd van het bedrijf ten einde. Naar eigen zeggen komt hij “nooit meer terug”. Wel zal hij blijven optreden als ambassadeur van het merk Oleato. De nieuwe lijn noemt hij “transformationeel” en "baanbrekend". Hij verwacht dat de olijfolielijn een 'disruptor' zou kunnen zijn in de koffie-industrie.
Wat hier gebeurt? Met een Amerikaanse Italiaan zet Starbucks een nieuwe manier van koffiedrinken in de markt en suggereert straks net of het een oude traditie is door die in Italië geboren te laten worden en het lepeltje olie te associëren met gezond en oud gebruik. En natuurlijk moet die olie uit Italië komen en niet uit Spanje of Griekenland. Uit Italië komen immers niet alleen olijfolie maar ook de beste baristas. Loopt de koffie daar een beetje, dan breng je het naar al die andere landen waar je al zit als Starbucks en gaat iedereen denken dat koffie met een beetje olijfolie traditioneel gezond is, zodat je nog wel een tweede kunt nemen. En alleen jij hebt die echte authentieke olijfolie uit Partanna op Sicilië want daar is natuurlijk niet genoeg van voor andere koffiehuizen. Zo bouw een merk binnen je merk dat niet te kopiëren valt in samenwerking met een echte Italiaanse importeur die toch gewoon in New York woont, de Amerikaanse markt bedient en daarom de hele stroom Partanna-olie al in handen heeft. In Italië laat je natuurlijk zien dat je de ziel van het land serieus neemt en toch iets heel nieuws weet te brengen dat geen enkel Amerikaans koffiehuis zou verzinnen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De hippe Oleato-drankjes blijken een bijzonder bij-effect te hebben: de combinatie van de olie en de koffie werkt als een laxatief. Op de sociale media zijn de 'klachten' niet van de lucht, schrijft Today.
“Cafeine is a stimulerend middel voor je darmen en olie ontspant, dus ja, geweldig idee van Starbucks", moppert iemand op Reddit. Ook de smaak kan niet iedereen bekoren, omdat het schuim naar, je raadt het al, olijfolie smaakt. Verschillende mensen melden buikpijn en misselijkheid.
Dat kan wel kloppen, want van oudsher staat wonderolie bekend als een laxerend middel bij verstopping. In combi met de stimulerende darmwerking van cafeine kan het drinken van een Oleato-koffie je dan ook rechtstreeks naar de wc doen rennen. Vooral op een lege maag.
Hoera voor de Italianen. Tenminste nog 1 land waar de mensen "organisch", vanuit hun "ziel", de business frustreert van grootindustriëlen uit de USA die hun overgrootouders uit Italië en dus die "ziel" wereldwijd commercialiseren.
Met olijfolie in koffie zal dat misschien niet zo moeilijk zijn. Bullet coffee is een keto-hype van nog zo'n Amerikaan die goed geld maakt met sprookjes, pseudo science die belooft dat je gezond en langer leeft met boter of olie (vet) in je koffie. 1x proeven en je bent het eens met #1 t Carolien Makkink : dit is heel erg vies. Dat zal niet anders zijn als het vet afkomstig is van authentieke olijfolie uit Partanna op Sicilië.
James #7, Olijfolie is een versproduct zo van de pers in de fles.
Behoort niet in supermarkten thuis omdat zij geen smaakverschillen accepteren en veel te grote hoeveelheden van eenzelfde soort en oogst willen wat door elkaar gooien en corrigeren in de hand werkt. En als het dan toch bij de grote jongens terecht komt, kunnen zij ook investeren om er kostbare stoffen uit te halen waar veel vraag naar is en niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Overigens blijft een groot deel van o.a. Fenolen in geconcentreerde vorm in het afval water en de pulp achter. Dit wordt afzonderlijk op de markt gebracht zoals OliPhenolia van Fattoria La Vialla.
Hoe de fraude in z'n werk gaat is te volgen in: 'The Sublime and Scandalous World of Olive Oil by Tom Mueller (2012)'
De enige olie die we al heel lang gebruiken is olijfolie omdat dat de enige olie is die weinig Omega 6 bevat. Enige probleem is dat er veel gerotzooid wordt in Italie met olijfolie en andere goedkopere olie aan wordt toegevoegd. Daarom altijd testen in de koelkast of ze werkelijk ook opstijft. Maar om ze nou in de koffie te doen?
Het lijkt me terecht dat men zich van gezondheidsclaim houdt. 120 kCal is best veel en zeker voor 1 luttele beker koffie. Om de suikerklontjes nog maar eens van stal te halen: 7,5 klont is ook 120 kCal.
áls olijfolie dan beter is als andere oliën, doe het dan niet in je koffie, maar vervang de olie/boter/margarine die je nu gebruikt door olijfolie. Zóveel calorieën kun je missen als kiespijn.