Het lijkt erop dat scheikundige namen populair worden onder gezondheidsbewuste eters!
Van de anti-oxidanten die ervoor zorgen dat we minder snel kanker krijgen, minder vatbaar worden voor hart- en vaatziekten is het stofje resveratrol zo langzamerhand het meest bekende aan het worden. Zeker nu het nieuws overal opduikt dat we er mogelijk wel 70% ouder door kunnen worden! NutraIngredients.com meldt dat resveratrol waarschijnlijk ook hersenbloedingen tegengaat. Een waar wondermiddel zou je zeggen. Enige nuance is geboden. Rode wijn is een van de bekende bronnen van resveratrol. Wijnmarketeers maken er handig gebruik van door te stellen dat je dus rode wijn moet nemen. Euromonitor (zie de doorclick naar Nutra) verwacht dan ook dat door dit soort nieuws de consumptie van rode wijn met bijna 30% zal stijgen. Wijn als medicinaal genotsmiddel? Dat is onzin! Je moet er zoveel van drinken, dat je door het teveel aan alcohol ernstige lever- en hartproblemen oploopt vóór de positieve effecten van resveratrol zich kunnen doen gelden. Bovendien hangt het nogal van de druivensoort af hoeveel resveratrol je binnenkrijgt. Van de meest resveratrolrijke druif, Concord, wordt géén wijn gemaakt.
Een genuanceerd artikel over resveratrol in relatie tot een gematigd eetpatroon is te lezen in de online editie van The Economist.
En wil je het equivalent van 20 liter rode wijn uit één capsule halen? Neem het dan in pilvorm (natuurlijk: de supplementen-jongens hebben daar al lang op in gespeeld) of drink het in de vorm van hibiscussap. We wezen hier al eens op Safsap: dat bevat hoogstwaarschijnlijk 4x zoveel resveratrol als de rode druiven en géén alcohol.
Misschien moeten we er maar eens een proefje aan wagen en wat samples uitdelen?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb er geen onderzoek naar gedaan en er zijn me geen onderzoeken bekend. Maar theoretisch moet het antwoord ja zijn, behalve in jaren als bijv. 2003 toen het snikheet was in NL.
Leuker nog, er zijn inmiddels CabSauv. derivaten die in Ndl. geteeld kunnen worden, waar het nog veel meer voor zou moeten gelden. Theoretisch dus.
@dick Koele noordelijke rode wijnen; Zitten daar ook Nederlandse wijnen bij?
Sorry...
Perilla !
LS...
Ik houd het tegenwoordig op tarwegras,chlorella,hoodia en pirilla en vaar er wel bij.Daarbij sap centrifugeren van aardappelen,winterpeen,rode bieten en alles waar sap uit wil komen. Je bent even bezig maar dan heb je ook wat !
Van mij mag alles, je moet zelf beslissen. Ik denk dat je voldoende uit je voeding moet kunnen halen. Voor je het weet zit je iedere dag met 15 dozen pillen voor je neus voor alle eventualiteiten. Dat weiger ik eenvoudig, cq. als dat nodig is, verhuis ik naar Nw Zeeland (waar de lucht en het milieu schoon zijn en toch een hoge levensstandaard geldt) ...