Martijn Engelbregt en Michuel Brugman hebben in Wageningen tijdelijk een openluchtrestaurant geopend waarin uitsluitend met restjes eten wordt gekookt. Dat voedsel is afkomstig van de groenteboer, slager, visboer en bakker en van moestuinhouders en marktkooplieden. Zelfs het eetbare onkruid langs de weg wordt niet geschuwd voor het bereiden van een maaltijd in het etablissement dat The Rest heet.
Engelbregt verklaart dat het gaat om onbereid eten, dus geen kliekjes. ‘Het voedsel dat we ophalen aan het eind van de zaterdag is niet gesneden, gekookt of gebakken. De Voedsel Waren Autoriteit (VWA) is ook aanwezig bij het ophalen van de restjes waar dan zondag mee wordt gekookt en gebakken’, licht Engelbregt het initiatief toe. Michuel Brugman is de chefkok van het restaurant dat vijf zondagen is geopend.
Voorafgaand aan de lunch op de zondagen kunnen mensen zich opgeven voor een onkruidspeurtocht. De deelnemers leren wat er voor eetbaar groen in het wild groeit. ‘De blaadjes van de paardenbloem zijn bijvoorbeeld heel lekker in de sla. Die smaken een beetje als rucola, maar iedereen gooit dat natuurlijk weg omdat het als onkruid wordt gezien. Jammer, want het is nog goed ook voor het lichaam. Het is gal afdrijvend’, weet Engelbregt. Het Margrietje is ook zo'n bloemetje dat je kunt eten.
Restaurant The Rest is gesitueerd in het Arboretum waar een piramide van 45 opgestapelde picknicktafels is gebouwd. Daaraan wordt gegeten. De picknicktafelsculptuur is ook beschikbaar voor mensen die met zelf meegenomen versnaperingen op soms grote hoogte willen eten.
bron: missethoreca
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Look zonder look groeit hier als onkruid in de tuin, maar ik wacht nog een paar weken totdat de zaden mooi rijp/gedroogd zijn en dan maken we daar heerlijke nep mosterd van!
Daslook is 'verboden' in Nederland, maar vijf kilometer verder over de grens kun je het volop op de markt krijgen, uit het bos plukken, niets aan de hand. Gelukkige inwoners van Zuid-Limburg hebben het in de tuin. Net zoals ik look-zonder-look, smeerwortel, herderstasjes, muur, zuring en dergelijke uit de tuinnatuur kan plukken.
Daslook? Was het niet verboden om dat in Nederland wild te plukken? Je moet het laten voor de ... of de ...
Maar ja, idd, hoe moet je reguleren wie er hoeveel van plukt?
Bermsla gemakkelijk te organiseren: jonge scheuten van bijna alles eetbaar, wel vaak wat bitter (zijn we niet meer gewend)dus mengen met gewone sla. Paardenbloemblad eigenlijk alleen lichtverteerbaar wanneer als 'molsla' piepjong in het prille voorjaar. Evenals look zonder look, daslook, smeerwortel, herderstasjes enzovoort.
Leuk initiatief! Ik zou er graag eens een hapje komen eten.
... maar die paardenbloemen laat ik staan! Paardenbloemblaadjes vind ik maar bitter (ik heb zowel hele jonge scheuten als oude bladeren geproefd), niet in de verste verte lijken op rucola. Geef mij maar wilde rucola (waarvan het blad inderdaad heel erg op paardenbloemblad lijkt). De bloemen van de paardenbloem daarentegen... erg lekker en vrolijk door een salade!