image

Een tijdje geleden ging de nieuwe Echoput open, het restaurant van Peter Klosse, Nederlands enige echte doctor in de smaak, in Hoog-Soeren bij Apeldoorn. Vroeger lag het aan de doorgaande weg van Apeldoorn naar Amersfoort.

Peter vertelde me ooit hoe zijn vader Jaap een van de eerste Nederlandse sterrenrestaurants werd. Zijn vader dreef oorspronkelijk een pannenkoekenhuis. Dat liep prima vanwege zijn ligging aan die hoofdweg met de in vorige eeuw bekende echo-attractie. Toen de snelweg kwam, moest vader Jaap een besluit nemen. Met de klanten mee naar de snelweg. Of de klanten een reden bieden om een omweg te maken: een heel goed restaurant. Hij besloot bij de Echoput te blijven en er dus letterlijk het beste van te maken. De rest van het verhaal mag duidelijk zijn.

Inmiddels heeft Peter een hotel-restaurant geopend. Omrijden doen mensen niet meer vanwege de files en drankcontrôles. Dus moet je mensen om goede reden bieden om ook te komen logeren.

Gisteravond besloten wij hier (Hérault, Frankrijk) uit te gaan eten. Het lokale restaurant van onze eerste keuze viel af. Telefonisch onbereikbaar, dus onzeker of er nog plaats zou zijn. We besloten naar een ander, beter restaurant te gaan. Toch zo'n 40 minuten rijden langs bochtige wegen. Mijn schoonvader zei: Dick, over eetkilometers gesproken, hoe zit het eigenlijk met restaurantkilometers?

Hij zat achter het stuur ;-)
Dit artikel afdrukken