Fermentatie
Vroeger werd deze in diervoer essentiële vitamine chemisch geproduceerd, maar tegenwoordig gaat dat met fermentatie door speciaal aangepaste micro-organismen, zoals de Bacillus subtilis KCCM-10445. Van deze bacterievariant is bekend dat deze resistent is tegen een viertal antibiotica.
Fermenteren door genetisch gemodificeerde micro-organismen is legaal, als er in het eindproduct maar geen sporen van de genetische wijziging terug te vinden zijn en zolang de betreffende bacterie buiten het productieproces niet kan overleven. Volgens de Belgische autoriteiten was aan beide voorwaarden niet voldaan; vandaar de melding in RASFF.
1,6 miljoen ton veevoer
De besmette riboflavine is (deels) getraceerd naar Trouw Nutrition, de diervoedertak van Nutreco, die het supplement uit China haalde. Volgens de Franse krant Le Monde zou tussen april en juni van dit jaar 8 ton vitamine B2 geïmporteerd zijn en in Polen, Italië en Nederland terecht zijn gekomen. Genoeg om in potentie een hoeveelheid van 1,6 miljoen ton veevoer voor varkens en runderen te besmetten en via die weg in de voedselketen terecht te komen, schrijft Spiegel Online. In RASFF zijn 20 landen betrokken, waaronder Duitsland, Noorwegen, Rusland, Finland, IJsland en Frankrijk.
Inmiddels zouden grote hoeveelheden mogelijk besmet diervoer teruggehaald zijn, meldt een woordvoerder van de Europese Commissie in FeedNavigator. De zaak staat in december op de agenda van de betreffende EC-commissie. Trouw Nutrition benadrukt samen te werken met de autoriteiten en de voortgang continu te bewaken.
Gezondheidsrisico onbekend
De Europese voedingsautoriteit EFSA verbood begin dit jaar (sporen van) zowel de bacterie KCCM-10445 als het bacterie-DNA in voedingsingrediënten, om te voorkomen dat levende cellen of DNA zich verspreiden en het risico op antibioticaresistentie vergroten. Hoe groot het risico is, blijft onduidelijk. Dieren scheiden het merendeel van de bacteriën weer uit; in de buitenwereld zouden die niet levensvatbaar mogen zijn. Nu dat toch het geval blijkt, weet niemand wat dat betekent voor de gezondheid van dier én mens.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@CécileJanssen. Waarom zijn hier in de Nederlandse media geen berichten over? Las wel een bericht dat er nu geen antibiotica-resistente genetisch veranderde bacteriën zijn aangetoond. Heeft deze censuur te maken met de huidige policy van desinformatie of misinformatie? Of is er sprake van hoofdredactioneel branche-overleg, waarbij de media zichzelf censureert, bang voor onnodige paniek? Of is er iets anders aan de hand?
De biologische dierhouderij dreigt in de problemen te komen door het verbod op de vitamine B2 waar (sporen van) genetisch gemodificeerde bacteriën in zijn aangetroffen, schrijft Boerderij.
"Afgelopen voorjaar werd ontdekt dat een specifieke vitamine B2 in veevoer restanten van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) bevat. Tot dan toe werd verondersteld dat deze vitamine geproduceerd werd zonder dat restanten van ggo-bacteriën in het eindproduct B2 terecht zouden komen. Vanwege deze veronderstelling werd de vitamine gebruikt in biologische voeders."
Henk Flipsen, directeur van brancheorganisatie voor de Nederlandse diervoederproducenten Nevedi, spreekt van 'overmacht' en een actieve opstelling van de autoriteiten. "Niks doen en het probleem doorschuiven naar de boer is geen optie." Hij pleit voor een hantering van de wettelijke norm voor het gebruik van ggo's. "Er geldt nu een nul-norm voor aanwezigheid van ggo in vitamine B2, maar het is denkbaar dat er een afwijking mogelijk is in de meetresultaten. Het toepassen van een ‘technische norm’ zou een oplossing kunnen bieden voor de huidige vraagstukken."
Vitamine B2 komt niet in granen voor en moet daarom aan diervoer worden toegevoegd. De vitamine is belangrijk voor de eetlust, tekorten kunnen leiden tot problemen met het zenuwstelsel, spijsverteringskanaal of de geslachtsorganen.
Tja, ach, er is weinig gevaar voor de volksgezondheid......zeggen ze toch altijd?
Astrid Spijkers,
En wat te doen met inmiddels geslachte dieren waarvan het vlees al verwerkt is in diverse eindproducten? En met mest van die dieren die al op het land is uitgereden of in vergisters is terecht gekomen?
Lijkt mij maar 1 mogelijke, drastische oplossing: al het vee dat dit al gegeten heeft testen, zit er teveel in hun bloed, dan ruimen, net als bij ziektes............