Waarschijnlijk heb je de afgelopen dagen wat meer gegeten dan anders. Mogelijk zit je met een vol en opgeblazen gevoel. In de Daily Mail geeft een voedingsexpert, Rob Hobson, een aantal eenvoudige tips die zouden helpen bij een overvolle maag.

'Buikthee'
Tegen een opgeblazen gevoel zou je bijvoorbeeld een lekkere 'buikthee' kunnen maken met venkel, karwij en munt. Voeg verse muntblaadjes toe aan heet water met een eetlepel venkelzaad en een eetlepel karwijzaad. Laat even trekken en drink met kleine slokjes.

Luxe vezels
Help je spijsvertering een handje met ananas en papaja, zegt Hobson. In deze tropische vruchten zitten enzymen (respectievelijk bromelaïne en papaïne) die helpen eiwitten te verteren. Ben je je te buiten gegaan aan veel vlees en vis tijdens de feestdagen? Hou het vandaag bij een fruitsalade om je spijsvertering weer op het rechte pad te brengen. Ook de vezels daarin zouden je van dienst zijn.

Nog meer vezels
Ook groene bladgroenten zijn een goede bron van vezels en voedingsstoffen zoals ijzer en magnesium. Extra voordeel van groente, zoals boerenkool, zegt Hobson, is dat ze de werking van de gal stimuleren. Dat zou je spijsvertering een duwtje de goede kant op geven.

Constipatie?
Ben je geconstipeerd door teveel eten en drank? Hobson adviseer je een schepje lijnzaad toe te voegen aan je (havermout)ontbijt. Of eet de komende dagen bonen en peulvruchten. Ook kun je volgens Hobson denken aan probiotica om je spijsvertering weer op het rechte pad te krijgen. Die vind je bijvoorbeeld in yoghurt, schimmelkaas en drankjes als Yakult, maar ook in supplementvorm.

Aldus deze manlijke Klazien uit Zalk van de Daily Mail dus. Wat doe jij tegen het teveel van het afgelopen weekend?
Dit artikel afdrukken