Help, er zit varkensvlees in Franse merguez, meldt Meat & Meal. Ook De Telegraaf nam het bericht braaf over. De vakantieganger moest worden gewaarschuwd tegen ernstige problemen op z'n camping BBQ in de Dordogne.
Hoezo probleem? Op menige worst staat trots 'pur porc' - gemaakt van louter en alleen varkensvlees.
Daarover hebben de M&M en De Telegraaf geen nieuws te melden.
Het berichtje komt oorspronkelijk uit Le Monde, die het natuurlijk wel wist. De merguez is een reliworstje. Hoe moet een godvruchtig mohammedaan nog weten wat hij kan eten als hij er niet meer op kan vertrouwen dat zijn merguez bestaat uit schaap en/of rund? Dat hoort er immers in. Het varken niet, want het is haram. Merguez is per definitie halal. Nee dus, en dat is het probleem.
Er blijkt op grote schaal gefraudeerd te worden. Een onderzoekje in de Elzas liet zien dat ruim 70% van de worstenmakers fraudeert. Een recent
Stiekum vind ik het geweldig. In Nederland mag alles. De Reclame Code Commissie zou zeggen dat de gemiddelde consument wel weet dat willekeurig welk product niet meer is wat je zou verwachten dat het is. Maar met religie valt niet (meer) te spotten.
Nederlandse mohammedanen: eis dat Merguez een Merguez is en ga ermee naar de rechtbank. Nee, eerst naar de Reclame Code Commissie en dan naar de rechtbank. Eindelijk een einde aan het gesjoemel.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Witz drukt het idd precies uit, maar geeft ook aan dat deze Joodse man geen varkensworst gaat maken.
Is er een Marokkaanse afdeling van slow food om de merguez te redden? Of mogen ze mee met de loge van Amsterdam?
Een witz: een Jood zat in de oude Russische tijd in de trein met een paar soldaten, aangeschoten door de wijn die ze bij zich hadden. Een van de soldaten dacht lollig te doen, richtte zijn wapen op de Jood en dwong hem om een stuk ham te heten. Vervolgens moest deze paling en ander onrein voedsel naar binnen werken (Voor soldatenrantsoenen werd in die tijd namelijk goed gezorgd). De soldaat vroeg vervolgens: "En, hoe vond je dat nou?".
"Heerlijk", zei de Jood, "alleen jammer dat je me niet ook gedwongen hebt van die wijn te drinken."
De moraal: als de omstandigheden ernaar zijn, zijn spijswetten niet absoluut.
Daarom hebben we nu Goudse kaas uit Australie, kwam de beste Goudse vorig jaar uit Groningen en komt BOB-beschermde Goudse ... uit Noord-Holland.
Jij heb het over een BBQ-worstje met merguez-kruiden.
Ik heb Joodse vrienden die alles eten en zich toch Joods noemen. Ik heb er ook die zich beslist aan de kashroet houden. Zie je ze bij elkaar dan bekvechten ze daarover. Dat is hun way of life en vooral geen probleem. Maar Joodse varkenworst, nee, dat is het nest bevuilen. Zoals wij met onze Goudse hebben gedaan. Oerdom.
Natuurlijk heb je over en weer invloeden. Laten we die vooral ook zichzelf laten wezen.
Als je emigreert is het logisch dat je receptuur zich aanpast aan de mogelijkheden van het nieuwe land. Russische joden leerden uiteindelijk varkensworst waarderen (en remigranten importeren die nu weer naar Israel).
Merguez met varken zou ook zomaar kunnen ontstaan. Net als er ook een Gelderse Rookworst met halalcertificaat zal komen. Net als muziekstromingen, vermengen eetculturen zich vrij gemakkelijk.
Grieken en Kopten hebben bijvoorbeeld beide varkensdöner op het menu.
Je bedoelt dat die ook zouden moeten worden toegevoegd yoghurt met bosvruchten, mentos met sinaasappel en vers (maar ontdooide) vis?
Iets hoeft alleen nog te zijn wat het pretendeert te zijn als er een certificaat bij zit. Zoniet, dan weet dat er alleen maar woorden en beelde op staan.
Kom op, merguez moet zichzelf kunnen zijn.