Je zag - en kunt het nog even zien - reizende vis. Van Zeeland, IJmuiden of Den Oever reist vis via Parijs naar Amsterdam of Yerseke. Vis uit Turkije maakt al even ingewikkelde omwegen. Garnalen zijn al helemaal niet te volgen op hun reis van hier naar Marokko, terug via Volendam om weer af te zakken naar Breskens en soms via Parijs - waar ze al 2x langskwamen - weer naar Amster- of Rotterdam te gaan.
Er is vaak over geschreven, maar het werd eindelijk in beeld gebracht. Vrachtwagens vol die vol heen en weer rijden, met deels dezelfde vracht. Een Nederlandse visboer die Nederlandse vis koopt in Rungis, bij Parijs. Omdat daar meer keuze is en de beste kwaliteit daar verhandeld wordt.
Prachtig voelbaar gemaakt: de reis en kosten van een Turkse vis die voor € 40 per vuile inkoopkilo naar het Friese culinaire 'zwerversoord' Lauswolt rijdt. Voortaan vraag je je af waar je visje vandaan komt. Voortaan vraag je je zelfs bij al die vrachtwagens met
Hoezo foodmiles? Je weet nu waarom we onze beste vis niet in Nederland zelf verkopen. Kopers wonen niet altijd waar de vis gevangen wordt. Daarom moet de gespecialiseerde Amsterdamse visboer 500 km heen en weer, 3x in de week, om zijn betere vis van naast de deur te kopen.
Het is net zoiets als Belgen of Fransen melk laten drinken. Begin er maar eens aan. En toch hebben ze koeien. Wij hebben kokkels, horsmakreel, scheermessen, oesters en nog veel meer.
Gelukkig drinken we wel melk ;-)
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste mensen,
is hier iemand die het adres weet waar vis handelaren in parijs zitten.
mocht er iemand dat weten zou ik het heel graag willen ontvangen.
groetjes,
ab
Lizet, goddank was jij van meet af aan volstrekt helder, met voor en na.
Het ging er mij om hoe je iemand aanspreekt. En dan heb je met beleefdheden te maken.
Beetje mosterd na de maaltijd: ik gebruik juist wél mijn achternaam om verwarring te voorkomen. Er kunnen 100 Lizet/tte/set/settes actief worden op foodlog, wie de moeite neemt de afzender te lezen weet of ik weer zonodig iets moet beweren of iemand anders ;-).
Het gaat om een correcte 'identifier'. Je moet iemand kunnen volgen. De Liz/sette's zijn voor mij soms niet meer uit elkaar te houden. Als Lizette van Wakker Dier iets zou zeggen dat niet over WD gaat en gewoon over een potje jam zou zeggen 'goh, die vind ik lekker' zou ik niet weten dat zij het was zonder haar IP-adres (dat we registreren, uitsluitend en alleen voor intern gebruik) te checken.
Ik kan me je overwegingen voorstellen, P. En toch is het jammer: waarom zou je geen mening mogen hebben? Met je eigen naam, ahw te vinden in het telefoonboek. Wellicht levert het zelfs de opdrachtgevers op die je nou juist wilt hebben.
Overigens: toen we Unilever op de huid zaten met Becel waren bloggers idd nog klotebloggers. Ik denk dat (sommig) bloggen inmiddels een 'andere krant' is geworden.