In Frankrijk blijken restauranthouders nog meer voedsel weg te gooien dan de supermarkten. Complexe regelgeving staat doneren in de weg.
Het Franse restaurantwezen is verantwoordelijk voor 15% van de jaarlijkse voedselverspilling in het land. Ze gooien meer dan een miljoen ton weg, schrijft Le Figaro. Dat is meer dan de verzamelde supermarkten aan voedsel weggooien; zij komen uit op 750.000 ton.
Wettelijk verbod op weggooien door supermarkten
Franse supermarkten zijn sinds dit jaar verplicht hun overschotten weg te geven aan voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen. Dat gaat vrij gemakkelijk omdat ze hun logistiek geregeld hebben en het niet om al bereid voedsel of maaltijden gaat. Ook grote cateraars dragen een substantieel bij door hun overschotten aan voedselbanken te doneren.
Restaurateurs geconfronteerd met doolhof aan regels
De bijdrage van onafhankelijke restaurateurs aan het verminderen van het voedselverspillingsprobleem blijft echter beperkt. Deels komt dat doordat ze als de dood zijn aangesproken te zullen worden als er iets mis zou zijn met de voedselveiligheid van hun producten - binnen de muren van hun bedrijf kunnen ze instaan voor de veiligheid en hygiëne, daarbuiten niet meer. Daarnaast blijkt er een ondoorzichtig stelsel van regels te gelden voor welke gerechten en producten wel of niet weggegeven mogen worden.
Tenslotte worden restaurateurs geconfronteerd met complexe logistiek. Doneren van bereid (vers) voedsel vraagt om het organiseren van koeling en zorgvuldige verhitting bij herdistributie. Een logistieke opgave waar overigens ook de ontvangende instanties niet om staan te springen.
Fotocredits; 'Soirée 16 oct X Saint Anne', Louis David
Dit artikel afdrukken
Wettelijk verbod op weggooien door supermarkten
Franse supermarkten zijn sinds dit jaar verplicht hun overschotten weg te geven aan voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen. Dat gaat vrij gemakkelijk omdat ze hun logistiek geregeld hebben en het niet om al bereid voedsel of maaltijden gaat. Ook grote cateraars dragen een substantieel bij door hun overschotten aan voedselbanken te doneren.
Restaurateurs geconfronteerd met doolhof aan regels
De bijdrage van onafhankelijke restaurateurs aan het verminderen van het voedselverspillingsprobleem blijft echter beperkt. Deels komt dat doordat ze als de dood zijn aangesproken te zullen worden als er iets mis zou zijn met de voedselveiligheid van hun producten - binnen de muren van hun bedrijf kunnen ze instaan voor de veiligheid en hygiëne, daarbuiten niet meer. Daarnaast blijkt er een ondoorzichtig stelsel van regels te gelden voor welke gerechten en producten wel of niet weggegeven mogen worden.
Tenslotte worden restaurateurs geconfronteerd met complexe logistiek. Doneren van bereid (vers) voedsel vraagt om het organiseren van koeling en zorgvuldige verhitting bij herdistributie. Een logistieke opgave waar overigens ook de ontvangende instanties niet om staan te springen.
Fotocredits; 'Soirée 16 oct X Saint Anne', Louis David
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In Nederland is het restaurantchefs verboden om eten dat niet werd gegeten en waardevol keukenafval, mee te geven aan mensen die er nog wat mee kunnen: varkenshouders en andere noodlijdende burgers.
Het heeft wonderlijke consequenties, dat verbod.
Als ik in de kantine van het bejaardenhuis, waar ik zit te smullen, de frieten van mijn tafelvriendin die er genoeg van heeft, nog wil eten, mag dat. Maar dezelfde frieten mogen niet aan varkens worden gevoerd. Want... wie vult in?