Is het drinken van koffie goed of slecht voor ons? Over het antwoord op die vraag verschillen de meningen iedere keer weer opnieuw. Een nieuw Koreaans onderzoek zou uitwijzen dat het drinken van 3 tot 5 koppen koffie per dag goed is voor het hart.

Sluitend bewijs of koffie goed of slecht voor ons is, is er niet. Aan de ene kant zijn er studies die aantonen dat het drinken van koffie niet goed is voor het hart (verhoogd cholesterol en bloeddruk), aan de andere kant zijn er studies die suggereren dat koffie het hart bescherming biedt.

3 tot 5 koppen
Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende hart- en vaatziekten in Nederland. Het zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders, een gevolg van de aanwezigheid van calcium in de slagaders wat tot slagaderverkalking leidt.

Het Koreaanse onderzoek scande de kransslagaders van meer dan 25.000 werknemers op de aanwezigheid van calcium. Geen van de werknemers had vooraf uiterlijke tekenen van hart- en vaatziekten. Eén op de tien werknemers had zichtbare kalkaanslag op de scans. De onderzoekers vergeleken de scanresultaten met de door de proefpersonen zelf opgegeven dagelijkse consumptie van koffie. Ze hielden rekening met de invloed die andere potentiële hart risicofactoren daar op kunnen hebben zoals roken, lichaamsbeweging en een familiale voorgeschiedenis van hartproblemen. Na correctie voor die factoren bleek dat de consumptie van een matige hoeveelheid koffie, 3 - 5 koppen der dag, lijkt te zorgen voor minder kalkaanslag op de kransslagaders dan bij werknemers die meer of juist helemaal geen koffie dronken.

Andere leefgewoontes
Het betreft een studie uitgevoerd onder de Zuid-Koreaanse bevolking, een bevolking die andere voeding en leefgewoontes hebben. De resultaten zijn hierdoor niet zomaar toepasbaar op Europeanen of de Nederlandse bevolking. Wel laat de studie een duidelijk verband zien dat zodanig significant is dat meer onderzoek gerechtvaardigd is om de bevindingen te bevestigen en te begrijpen wat de reden van het verband is. Op de
BBC bepleiten de onderzoekers dan ook het vrijmaken van meer middelen om dat te kunnen uitvoeren.

Fotocredits: ‘for the love of coffee’ Ira Gelb
Dit artikel afdrukken