De onderzoekers bekeken de samenstelling van duizenden nieuwe en aangepaste ontbijtgranen, yoghurts, snacks, snoepjes en gekoelde en diepvriesmaaltijden die tussen 2008 en 2012 op de Amerikaanse markt kwamen, en vergeleken die met de varianten die nu in de schappen staan. Het suikergehalte leek lager of gelijk gebleven in alle categorieën. Het zoutgehalte lag over de hele linie lager, behalve bij diepvriesmaaltijden. Ontbijtgranen, yoghurt, snacks en diepvriesmaaltijden bleken duidelijk meer verzadigd vet te bevatten dan voorheen.
Een verklaring is dat suiker en zout zulke kritische componenten van verpakt voedsel zijn dat ze bij verlaging onvermijdelijk vervangen moeten worden door meer vet. Andere verklaringen zijn dat transvet door de levensmiddelenindustrie is vervangen door verzadigd vet en dat de populariteit van volvette producten zoals boter en volle yoghurt is toegenomen.
Oplossingen voor het gezonder maken van verpakt voedsel kunnen beter worden gezocht in het aanpakken van de complete receptuur dan het vervangen van het ene ingrediënt voor het andere, schrijft The Washington Post.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Verpakt voedsel gewoon laten staan en terug naar "af".
Suiker eruit, zout eruit, vet eruit. Wat overblijft is gebakken lucht.
Daar is niets mis mee. Fijn dat het terug is.