Het aantal kwallen in de Middellandse Zee is de laatste 13 jaar met 400% gestegen en vormt een bedreiging voor het andere zeeleven. Om daar iets aan te doen, zou de mens de stekende weekdieren moeten gaan eten, zegt de Italiaanse zeebioloog Silvio Greco tegen de BBC. Hij heeft al wat voorproefwerk gedaan. "Kwal doet me denken aan oesters," zegt hij. "Het veroorzaakt een smaakexplosie op de tong." Kwallen bestaan dan ook voor 90% uit zout water. De explosieve groei van de diertjes is te wijten aan toename van olieplatforms en windparken op zee. Kwallen hebben een harde ondergrond nodig om zich voort te planten.

Voor goede kwalrecepten moet men bij Chinezen zijn, die ook gedroogde kwal produceren. In Chinese toko's in Nederland is kwal te koop als conserven in grote potten. Deze komen waarschijnlijk niet uit de Middellandse Zee. Nog niet.
BBC - Invasion of the jellyfish: Is it time to get frying? - BBC News
  • Deel
Druk af