Het aandeel zonne-energie brak voor de tweede dag op rij een nationaal record (14.5% van het totale energieverbruik geleverd op één dag) en ook voor de komende dagen worden records aan wind- en zonne-energieopbrengsten verwacht. De combinatie van 100% zonneschijn plus stevige wind is betrekkelijk zeldzaam en komt maar een paar dagen per jaar voor.
Een verdere verklaring voor de duurzame energierecords is de sterk gedaalde vraag naar fossiele energie als gevolg van de coronacrisis. Buiten Corona-tijd bedroeg het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in 2019 13% (met daarin een belangrijk deel biomassa, waarvan een belangrijk aandeel slechts administratief duurzaam is).
De positieve (energie)tweet in barre tijd:
— Martien Visser (@BM_Visser) April 21, 2020
Gisteren kwam bijna 50% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Bovendien veel import. Hierdoor kwam het gecombineerde aandeel 'gas+kolen' uit op 24,2%. Het laagste punt ooit in de NL elektriciteitsmix.#grafiekvandedag pic.twitter.com/E7wuuuxTTF
Jan-Harm, zie zin drie: "Slechts 24,2% van alle verbruikte elektriciteit kwam op het conto van het gecombineerde aandeel gas+kolen".
Dat betekent dat de kop te optimistisch is. Het gaat om energiegebruik in elektrische vorm.
Klopt de kop bij dit artikel? Is het 50 % van het energiegebruik of 50 % van de energie die wij gebruiken voor elektriciteit, want dat is lang niet alle energie die wij gebruiken.
Dan hadden we best een hoop bomen minder kunnen importeren.
Ik begrijp nog steeds niet hoe biomassa en bomen 'hernieuwbaar' kunnen zijn, zolang we de uitstoot hiervan nog steeds niet uit de atmosfeer terug kunnen winnen op een milieu neutrale manier, om weer terug te geven aan de bodem.