Vorig jaar rond deze tijd meldden we dat de wereld een nieuw record CO2-uitstoot had gebroken. Met elkaar bliezen we in 2017 jaar het record van 32,5 gigaton CO2 de atmosfeer in. Dat was toen 1,4% meer dan in 2016.

Juist omdat het er in 2016 op leek dat de wereld zuiniger om wit te gaan met energie en het gebruik van hernieuwbare bronnen zijn vruchten begonnen af te werpen, ook bij de aantrekkende economische groei, was het Internationaal Energieagentschap (IEA) in 2017 optimistisch over de cijfers van 2016.

In 2018 stelde het agentschap dat optimisme radicaal bij naar een gealarmeerde visie op de sterk toenemende energiebehoefte en het aanbod van grotendeels vuile energie.

In 2018 ging de wereld weer een stapje verder dan in 2017. De uitstoot bedroeg vorig jaar 33 gigaton, 1,7% meer dan in 2017. De vraag naar elektra steeg met 4 procent en was verantwoordelijk voor de helft van de groei van wereldwijde energievraag.
Die elektra is 'vuil' omdat de energie wordt opgewekt met fossiele bronnen, waaronder voor een groot deel kolen. De totale energievraag steeg met 2,3%.

Fatih Birol, de directeur van het IEA, bracht het nieuws in een wat gelaten tweet, waarin hij zei dat er gelukkig wat meer geld wordt vrijgemaakt om CO2 af te vangen en onder de grond op te slaan. Het jongste rapport van de IEA over de energievraag en -opwekking in de wereld is hier te vinden.




Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?
  • Deel
Druk af