De Boerenbond maakte de folder in aanloop naar het Europese overleg over de boerencrisis dat op 7 september in Brussel zal plaatsvinden.

Het publiek wordt opgeroepen zijn handtekening te zetten onder de petitie SOS-voedelprijzen voor faire prijzen.

Voorzitter Piet Vanthemsche van de Bond: "Ik zou willen dat de consumenten in hun grootwarenhuis vragen of de boer wel een eerlijke prijs heeft gekregen. Zij kunnen de druk opvoeren op warenhuizen. Wij kunnen dat niet want de markt moet zijn rol kunnen spelen".

Kostprijzen versus telersprijzen
De reclamefolder zet de kostprijzen van een aantal producten af tegen de prijzen die de telers er voor krijgen. Zo ziet de consument bijvoorbeeld dat de teler op een kilo tomaten op dit moment 43 cent verlies maakt. De kostprijs is 60 cent, de teler kreeg 17 cent voor zijn tomaten. Aubergines kosten 1,20 euro, de teler krijgt 78 cent.
De Vlaamstalige Vanthemsche: "Voor één liter melk die een boer verkoopt, verliest hij 7 cent. Voor elk varken verliest hij 15 tot 20 euro. Een aantal bedrijven in ons land komt echt in de moeilijkheden. Ze maken geen winst meer. Als je een glas melk drinkt, dan drink je eigenlijk 2 eurocent uit de portemonnee van de boer."

Fotocredits: uitsnede uit de 'reclamefolder', Boerenbond
Dit artikel afdrukken