Om mensen te stimuleren om duurzamer te koken organiseren de Verenigde Naties een kookwedstrijd. Dat doet het United Nations’ Sustainable Development Goals Fund samen met het wereldbekende Spaanse restaurant El Celler de Can Roca onder de naam #recipe4change.

In de maanden november en december (en afgelopen oktober) komt de organisatie met een challenge om een innovatief recept te bedenken. De eerste opdracht luidt “verzacht klimaatverandering”. Op de website staan alvast 5 tips om je CO2 uitstoot tijdens het koken te verminderen:
1. Verminder voedselverspilling door maaltijden te plannen en boodschappenlijstjes te maken. Kliekjes kunnen de basis vormen voor heerlijke maaltijden. Gooi voedsel liever op de composthoop dan in de prullenbak.
2. Verminder energiegebruik door voedsel niet te lang te laten koken en je oven niet voor te verwarmen. Open het deurtje van je oven alleen als dat écht nodig is: de temperatuur daalt hier namelijk door. Als je een vaatwasser hebt, draai deze dan alleen als hij helemaal vol staat en op het eco-programma.
3. Gebruik water efficiënt: laat de kraan niet lopen terwijl je aan het koken bent en was groente en fruit niet onder de lopende kraan maar in een kom. Kook zo min mogelijk water en spoel het overige water niet weg maar gebruik het om je planten water te geven. Flessenwater is ook extra belastend voor het milieu, dus drink kraanwater (eventueel gefilterd).
4. Bewaar producten goed: maak gebruik van je koelkast om producten langer te bewaren. Lokale seizoensproducten kun je langer bewaren door dehydratie of fermentatie.
5. Recycle: de meeste verpakkingen zijn recyclebaar als je je afval scheidt. Bedenk creatieve manieren om verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Meedoen
Iedereen die een recept bedenkt in het thema van de challenge kan meedoen. Bereid dit recept en deel het in de reacties op de Facebookpagina, op Twitter met #recipe4change en @SDGFund en op Instagram met #Recipe4Change.

Iedere maand kiezen de chefs van El Celler can Roca een winnaar die een gesigneerd kookboek wint. De absolute winnaar mag naar Spanje om met de chefs van El Celler can Roca het zelfbedachte recept te bereiden en samen met hen te dineren in het restaurant. De selectie van de winnaars hangt af van de kwaliteit van het recept, de interactie op social media (like, retweets, comments) en hoe goed het recept bij de maandelijkse challenge past.

Volgens de organisatie is de mooiste prijs eigenlijk dat je jezelf bewust bent van je eigen bijdrage aan grotere voedselzekerheid, een gezonder voedselpatroon en een eerlijkere planeet.


Anneloes van Boven
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken