Vandaag begint een rechtszaak naar een van de grootste gezondheidszorgschandalen in Frankrijk, schrijft The Guardian. Een zogenaamde ‘gewichtsverliespil’ zou tot wel 2.000 mensen hebben gedood.

De Mediator-pil was een amfetaminederivaat dat op de markt werd gebracht voor diabetici met overgewicht, maar werd vaak voorgeschreven aan en ingenomen door gezonde vrouwen. Zij gebruikten de pil als eetlustremmer als ze een paar kilootjes wilden afvallen. Tussen 1976 en 2009 hebben wereldwijd ruim 5 miljoen mensen deze pillen genomen, ondanks dat het medicijn werd verdacht van het veroorzaken van hart- en longklachten. Sommige vrouwen hielden permanente cardiovasculaire problemen over aan het gebruik van de ‘gewichtsverliespil’.

Het ministerie van volksgezondheid constateerde dat minstens 500 mensen zijn overleden door blootstelling aan het actieve ingrediënt van Mediator, maar artsen schatten het cijfer dichter bij 2.000. Duizenden anderen hebben blijvende gezondheidsproblemen. Toen heel wat andere landen het medicijn verboden, bleef het nog jaren in Frankrijk te koop.

Advocaten beweren dat de producent decennialang patiënten heeft misleid, terwijl de Franse toezichthouder wordt beschuldigd van het niet nemen van voldoende maatregelen. Producent Servier heeft al bijna €132 miljoen aan compensatie uitbetaald aan de slachtoffers. Zij staan beide terecht voor onder meer onvrijwillige doodslag en fraude, aldus Knack.

Het proces met 21 beklaagden en meer dan 2.600 schuldeisers zal 6 maanden duren.
The Guardian - Trial over weight-loss pill behind 'up to 2,000 deaths' opens in France
Reageer
  • Deel
Druk af