In de Ondertussen van zaterdag 19 oktober en zondag 20 oktober vallen mij deze berichten op:

- Brits theater waar we toch naar blijven kijken. Boris Johnson leek gisteren bakzeil te halen omdat hij zijn brexit niet door het Lagerhuis kreeg (Foodlog). Net voor middernacht presteerde hij het om twee brieven naar de voorzitter van de Europese Raad te sturen. Een onondertekende waarin hij - conform de Britse wet - uitstel van brexit aanvraagt en een ondertekende waarin hij zegt dat hij uitstel niet nodig vindt (De Morgen). Vandaag maakte zijn spin doctor Dominic Cummings duidelijk waarom: BoJo creëert zoveel verwarring dat hij begin komende week toch een meerderheid voor de brexit krijgt die de EU ooit al eens had voorgesteld (Knack).

- De boer die in Groningen met zijn stoere tractor door het hek reed en nog wat andere actievoerende vernielers blijken flinke subsidietrekkers (Joop). In Brabant hesen Brabantse boeren de Friese vlag (Friesland is de provincie die meteen overstag ging, toen boeren de provinciale stikstofregels niet pikten) om te laten zien dat boeren toch echt gelijk hebben (Stal & Akker). Hoe weet je nou als burger nog bij wie je je terecht kunt aansluiten als je iets wordt afgepikt? Daar ging het afgelopen zaterdag over op NPO1 bij WNL. Boeren laten zien dat ze tegen de staat durven op te staan als hen iets wordt afgenomen. Dat trekt burgers aan, denkt de beoogde fractieleider van de nieuwe BoerBurgerBeweging (een soort eigentijdse Boerenpartij) van Caroline van der Plas. Maurice de Hond ontdekte dat de PvdD zetels kwijt raakt (PigBusiness). Groene (linkse) stemmers vinden dat de boeren meer moeten inleveren. Rechtse zijn voor meer gelijkheid.

- Pure ironie. In De Bilt, de woonplaats van het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne en Volksgezondheid (RIVM), waar de stikstofmodellen worden toegepast keerden burgers zich niet tegen boeren, maar tegen bouwplannen. (Algemeen Dagblad). En die moesten van de minister van landbouw nou juist doorgaan.

Het was dus een verwarrend weekend. Je weet niks meer zeker. En dat merkt ook de wereldeconomie, schrijft de NRC naar aanleiding van een bijeenkomst van het Internationale Monetaire Fonds.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken