4
Fotocredits: 'Witte eieren', via Pixabay

FlashRechtop vangen

Het is diervriendelijker. Uitgelegde hennen voor ze naar het slachthuis gaan, niet in één hand aan één poot met een bos van 4 of 5 verzamelen maar de dieren één voor één rechtop met twee handen vangen. En niet in een krat kwakken, maar ze rustig rechtop met die twee handen daarin zetten. Dat kost een halve cent per doosje van 10 eieren meer. Maar die meerkosten zijn niet gecalculeerd in de prijs van een ei. Daarom worden nog veel hennen op de kop gevangen, verzameld en in een krat gekwakt met z’n allen. De betere methode staat al jaren bekend als de Zweedse, maar is eigenlijk in de praktijk gebracht door de Canadese Lesley Ann Moffat van Eyes on Animals. Kassa vraagt er nu eindelijk ook aandacht voor. In Nederland luistert de TV voornamelijk naar Wakker Dier.

Diervriendelijker legkippen vangen: wie betaalt? - Kassa - BNNVARA, 3 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 6 apr '21
  • 21:51

Er wordt in het artikel ook niet gerept over haalbaarheid, wel wordt geconstateerd dat die halve cent er niet inzit en wat de consequenties daarvan zijn.
Als een markt niet zo werkt als zou moeten of als jij zou willen, dan moet je er wat aan doen. Een marketingman inhuren, een maatschappelijke campagne starten, een politieke partij beginnen, etc.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #3
  • 6 apr '21
  • 17:26

dan kan ik nog wel wat dingen verzinnen die erbovenop moeten maar zo werkt de markt niet.

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 6 apr '21
  • 14:08

"Een halve ct per 10 eieren is 15 ct per kip vaak krijgt een boer al geen 15ct per kip."
Daarom moet die halve cent er ook bovenop!

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 4 apr '21
  • 15:33

Een halve ct per 10 eieren is 15 ct per kip vaak krijgt een boer al geen 15ct per kip.
Als je 20000 hennen hebt is dat 3000 aan extra arbeid meer mensen lopen elkaar vaak alleen maar in de weg dus reken de 3000 maar om naar manuren en deel het door en vangploeg van 24 man dan weet je hoeveel tijd je extra kwijt bent met vangen.
dan wordt het wel zaak dat je de kratten de schuur in kan rijden want met iedere kip apart naar de wagen te lopen is niet te doen en dan beginnen ze natuurlijk te praten over kratten die je met 2 man netjes recht op moet stapelen en niet een zwaai naar de top vd stapel.
Als je het dierwelzijn wilt verhogen bij het kippen vangen moet je het weer gewoon net als vroeger met een koppel schooljongens uit de buurt doen, de grote valkuil van nu is dat het allemaal gecertificeerd moet met veelal beroepskrachten die het dag in dag uit doen dan krijg je toch een bepaald soort rauwdouwers aan het werk die behoorlijk afgestompt worden, vaak uit het oostblok.
Uren voor geld en iedere nacht hetzelfde zonder de gezelligheid achteraf en zonder band met de klant

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.