In de Verenigde Staten liggen inmiddels ruim 13.400 rechtszaken op de plank. Drie kwamen er al voor de rechter en resulteerden in jury-uitspraken waarbij Bayer veroordeeld werd tot miljoenen en zelfs miljarden aan schadevergoeding.

Volgens de klagers is het glyfosaat-bevattende Roundup, het topproduct van het vorig jaar door Bayer overgenomen Monsanto, kankerverwekkend. Bayer betwist de kankerverwekkendheid en kreeg recent steun daarbij van het Amerikaanse milieuagentschap EPA.

Bayer gaat in alle gevallen in beroep en wil alle rechtsmogelijkheden benutten. De rechtsgang kan dus nog jaren voortslepen. Teneinde de zaak te versnellen heeft rechter Vince Chhabria, die honderden Roundup-zaken onder zich heeft, Ken Feinberg benaderd.

'Paardenmiddel'
Feinberg staat bekend om de eerdere megaschikkingen die hij trof voor de olieramp rond het BP-platform in de Golf van Mexico, de aanslagen op 11 september 2001 in New York en het dieselschandaal bij Volkswagen. "Mijn ervaring is dat bij bedrijven van buiten de VS soms een paardenmiddel nodig is om ze ervan te doordringen dat het tijd is om te schikken," zegt een productaansprakelijkheidsexpert in Bloomberg. "Feinberg zou wel eens dat paardenmiddel kunnen zijn."

Bayer nam vorig jaar voor $63 miljard zaadveredelaar en bestrijdingsmiddelenproducent Monsanto over. Sinds de aankoop heeft het aandeel Bayer 40% van zijn waarde verloren, tot ongenoegen van de aandeelhouders.

Een mogelijke afkoop zou Bayer, schatten deskundigen, zeker $10 miljard kosten, schrijft het Financieele Dagblad. Eerder was nog sprake van $5 miljard.
Dit artikel afdrukken