Zitten de benodigde ingrediënten eenmaal in de pan, dan heeft deze uiencompote weinig aandacht nodig en kan vrijwel alleen gelaten worden op een laag vuur tot de gewenste consistentie is verkregen. De appels geven enige binding aan de compote evenals een fris accent waar uien behoefte aan hebben. Met weinig moeite veel moois in de pot. Bewaar de compote liefst in de ijskast.

Stoof enkele middelfijn gesneden rode uien en de in blokjes gesneden appels tezamen met een tweetal blaadjes verse laurier in een restje lekkere rode wijn en je krijgt een royale hoeveelheid uiencompote die betrekkelijk lang houdbaar is mits bewaard in de ijskast.

Ingrediënten (voor 425 gram compote)
  • 350 gram rode uien
  • 300 gram moesappels (of Jonagold. Goudrenet, Cox, Golden Delicious)
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 blaadjes (verse) laurier
  • 2 dl rode wijn
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2-3 kruidnagels
  • 2-3 eetlepels appelstroop
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Pel de uien en snijd ze in middelfijne reepjes. Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd de appels in grote dobbelstenen. Verhit de olie in een stoofpan of een hapjespan met goed sluitend deksel. Smoor daarin op halfhoog vuur onder regelmatig omscheppen de uien samen met de blaadjes laurier tot de uien zacht en doorschijnend worden (niet laten kleuren).

Voeg de appels toe samen met de rode wijn, de kruidnagels, een mespuntje zout en 1 dl water of een restje rode wijn. Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Stoof uien en appels zo'n 2 uur onder nu en dan omscheppen. Haal vervolgens het deksel van de pan, voeg de wijnazijn toe en laat de compote inkoken op laag vuur tot de gewenste consistentie is verkregen.

Indien geen moesappels worden gebruikt maar een steviger soort (handappels), moeten de niet stukgekookte dobbelstenen appel zo nodig met een vork fijn worden gedrukt in de pan zodat ze de gewenste binding kunnen geven aan de compote.

Roer er tot slot de appelstroop door en breng de compote definitief op smaak met zout en peper.
Dit artikel afdrukken