Onderzoek bioboeren gebaseerd op meer dan 1500 rapporten en tientallen gesprekken

Toelichting bij onderzoek RTL Nieuws: honderden producten onterecht verkocht als biologisch (7 mei 2019)


Het onderzoek van RTL Nieuws naar biologische boeren is gebaseerd op de rapporten van Skal Biocontrole. Er bestaat geen twijfel over de overtredingen. Die staan beschreven in de inspectierapporten van Skal zelf, die RTL Nieuws heeft opgevraagd en samen met de handhavingsbrieven heeft geanalyseerd. Bij twijfel is Skal opnieuw geraadpleegd.

RTL Nieuws benadrukt dat het onderzoek is gebaseerd op ruim 1500 rapporten, tientallen gesprekken met woordvoerders vanuit de biologische sector, zeer ervaren voedingsdeskundigen, politici, deskundigen vanuit de Europese Unie, biologische boeren en toezichthouder Skal zelf. Er is hoor en wederhoor bij alle betrokken partijen toegepast.

De biologische boeren die in de rapporten staan, zijn anoniem, wij hebben ze daarom niet individueel om een reactie kunnen vragen. RTL Nieuws heeft Skal wel om deze informatie gevraagd, maar niet gekregen.

Voor ons onderzoek hebben wij gekeken naar overtredingen die betrekking hebben op het biologisch proces. Administratieve overtredingen, zoals ontbrekende pakbonnen zijn daarom buiten beschouwing gelaten.

Een voorbeeld van overtredingen die we noemen is boerderij 75. Hierin staat dat de boer biologisch varkensvlees verkocht, terwijl dat niet was toegestaan. De inspecteur komt nog 2 keer langs. Beide keren wordt het vlees, tegen de regels in, als biologisch aangeboden voor verkoop. RTL Nieuws publiceert dat het certificaat niet is afgenomen op basis van deze tekst in de handhavingsbrief: ‘U heet 5 kritieke afwijkingen’ en ‘Bij een volgende kritieke afwijking ben ik wel voornemens over te gaan tot decertificatie van uw gehele bedrijf’.

Ook wordt in onze berichtgeving kritiek geuit op het sanctiebeleid van Skal. Het gaat hier om handhaving, niet om de controles zelf. De minister erkent dat de sancties beter benut kunnen worden. Daarbij heeft Skal zelf in een reactie laten weten open te staan voor suggesties van consumentenorganisaties over het handhavingsbeleid.

Zoals bij al onze onderzoeken is het journalistieke proces leidend.

Maaike Kempes en Yoeri Vugts
Onderzoeksredactie RTL Nieuws

UPDATE 18:35 uur: inmiddels ontvingen we een feitelijke en corrigerende reactie van Skal op bovenstaande tekst.
Dit artikel afdrukken