We zijn eerst wat gaan eten bij het Raw Food Café in Amsterdam. Lekkere taart hebben ze daar! Ik realiseerde me dat de bakreacties die appeltaart zo onweerstaanbaar maken, eigenlijk een grote verplatting is. Rauwe taart blaast minder hard in je gezicht, maar is toch een feest. De smoothies die we erbij dronken smaakten wat voorspelbaar naar het groen dat langs de weg groeit, maar evengoed opgewekt vers. rauwisten zijn culinair beter bezig dan de traditionele haverfetisjist.
Dan naar de Noordermarkt, waar twee (!) gespecialiseerde rauwistenkramen zijn. "Kijk dat is de vrouw die op tv vertelde dat ze haar scharminkelige zoontje alleen maar rauw eten gaf!", zei mijn gids. Naar dier kraam gingen we niet. De andere rauwkraam was half een tell-sellachtige demonstratie. In een joekel van een sapmachine werd uit grote pollen gras medicijnbekertjes grassap geperst.
Je kunt die machine ter plekke kopen voor veel geld. Ik heb het sapje niet geproefd, maar het schijnt verschrikkelijk vies te zijn. En dus gezond. De uitdeling had iets religieus. Drink dit gras want dit is mijn lichaam. Er is overigens een armeluisalternatief: je mag het gras ook los kopen en er dan heel lang mee pruimen (niet inslikken!).
De belofte van deze godsdienst is niet een leven na de dood, maar een wat uitgestelde dood. Met raw food zou je gemiddeld zo'n dertien jaar langer leven en je haar gaat ervan glanzen. Iedereen bij de kraam, behalve mijn gids en ik, had een grauwe huid, een levenloze gelaatsuitdrukking en het kwetterend ongeduld dat voortvloeit uit energiearme voeding. En dof haar. Kennelijk is Fructis ook taboe onder minder rekkelijke rauwisten en roeren ze niet eens af en toe een rauw ei in hun shampoo (tip!). Zo gaat het vaak bij geloof: of de belofte waargemaakt wordt, maakt niet zoveel uit, het gaat om het principe. Meedoen is belangrijker dan winnen. Een beter leven is alleen mogelijk door je jezelf ernstig van iets te onthouden. Vlees, seks, bonen, het maakt niet zoveel uit wat.
"Whatever you have to do to have a good time, let's get on with it, so long as it doesn't cause a murder."
Godsdienstvrijheid, zo hoor je vaak, is de basis van onze moderne samenleving. De mens heeft een tendens te willen leven naar regels, gebaseerd op schijnrationaliteit, om zichzelf een plek te geven. Ik denk dat het waar is. Mensen zijn moordlustiger dan honden en hebben dus meer dan een kluif nodig om koest te blijven.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over voeding en kanker gesproken:
http://www.nieuwsvoordietisten.nl/index.php?id=64&tx;_ttnews[tt_news]=676&tx;_ttnews[backPid]=146&cHash=feae450690
Ik blijf voorlopig even bij een sapje van een andere graansoort: Gerstenat
Mocht ik toevallig tegen zo'n tarwegrassapje aanlopen zal ik het wel eens uittesten op een warme zomermiddag en wanneer ik moet BOBben ofzo.
Maar even alle gekheid op een stokje, ik sta zeker niet negatief tegenover rauw voedsel. Het is voor mij een aanvulling op de mogelijkheden in de keuken, al dan niet een vorm van lekker lui koken ;-)
Op een feestje heb ik trouwens ook een keer een groentegarnituur geserveerd in plek van bitterballen, je verbaasd je erover hoe snel zo'n schaal eigenlijk wordt leeggegeten. Lekker vette cocktailsaus en/of knoflooksaus ernaast zetten en succes verzekerd!
Zelf zal ik niet snel een rauwe maaltijd eten omdat het rauw is. Of vega voor het vega eten. Als het toevallig zo uitkomt, soit. Variatie en genieten, beetje opletten of het in evenwicht is. Ik zal mij zeker niet vastbijten in een regime om 150 jaar oud te kunnen worden om perse die 150 te halen. Zeker niet als ik daar doodongelukkig van wordt. Als ik al op een paard ga gokken is het de bereidingswijze ervan (mocht ik hiermee een paardenliefhebber tegen het zere been schoppen, mijn excuses).
@Melanie e.a.
Als je je goed voelt door het drinken van koeienbloed, grassap of wat dan ook, moet je er vooral mee doorgaan. Maar als je er een sektarisch ritueel van maakt, blijft het een sektarisch ritueel. 50 procent rauw eten lijkt er meer op. Je moet op meer paarden gokken, zoals Robin ook aangeeft.
Grassap is overigens duurder en in elk geval omslachtiger dan koffie, meen ik. Hier wat prijzen voor zelfkweek:
http://shop.livingfoods.nl/shop/kieskas-kweekset/kweeksystemen-tarwegras-/index.php/cPath/42?osCsid=a190c7bf1a9ebbed78fa3bebebdce62d
Meh, ik bijt mijn tanden altijd zo stuk op rauwe pasta...
Het gaat hier om tarwegrassap en niet om "gewoon" grassap. Ik zou zeggen probeer het eens, ik vond het helemaal niet smerig, lekker en met een zoete nasmaak. Bovendien is het een klein bekertje wat je krijgt en in de meeste fruitjuicebars kun je het mengen met een beker sinaasappelsap mocht je willen. Ik vind het resultaat verbluffend: een energieboost, geen koffie meer nodig.
Jammer dat berichten en reacties op rawfood vaak uitmonden op: "honger hebben want geen pizza", "jamaar je kunt toch geen rauwe bonen of aardappels eten?" , "waar haal je je vitamines vandaan?" enz.
Iedereen weet dat we meer groente en fruit zouden moeten eten. De meesten komen niet eens aan twee ons en twee stuks fruit per dag. Dan kan het beangstigend en belerend overkomen als er mensen zijn die dat minimum ruimschoots overschrijden.
100 % rauw of niet, je zou ook kunnen beginnen met 50 % rauw, eens kijken wat dat met je gezondheid doet. Wel eens een rauwe lasagna gehad? En het gevoel ervaren na een rauwe maaltijd? Meestal is het na "gewoon" avondeten even uitbuiken op de bank. Maar na een rauwe maaltijd had ik het gevoel te willen rennen, zoveel energie kreeg ik ervan. Denk niet dat je alleen maar salades eet, daar wordt je algauw flauw van (tenzij je later leert hele lekkere te maken), je kunt eens een raw restaurant bezoeken of misschien moet ik maar eens avonden gaan organiseren.