PAF
Tot deze conclusie komt Gary Smith, hoogleraar epidemiologie aan de veterinaire afdeling van de universiteit van Pennsylvania. Smith berekende de PAF, de population attributable fraction, die een indicatie is van het risico. Deze maat berekent het verschil tussen het feitelijke aantal ziektegevallen na besmetting en bij de (theoretische) afwezigheid van besmetting. Dat komt neer op een kans van 21,4 procent in een mensenleven. "Met andere woorden, vroegen wij ons af, als je alle infecties met deze parasiet zou kunnen tegengaan, hoeveel gevallen [van schizofrenie] zou je dan kunnen voorkomen?" Dat komt neer op één vijfde van alle gevallen. "Ik noem dat significant", zegt Smith op ScienceDaily.
Zwanger
Het verband tussen toxoplasmose-infectie en psychische afwijkingen is al vaker onderzocht. Zowel bij dieren als bij mensen kan het leiden tot gedragsveranderingen en veranderingen in de motoriek. Ook de suggestie dat er een verband met schizofrenie bestaat is eerder geopperd, maar niet eerder becijferd.
Ongeveer de helft van de bevolking heeft antistoffen tegen toxoplasmose in zijn bloed, hetgeen duidt op een doorstane infectie. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen, omdat zij een groot risico lopen op zogenoemde 'congenitale toxoplasmose', hetgeen kan leiden tot ernstige gebreken bij het kind. Besmetting met de parasiet is moeilijk te voorkomen. Oppassen bij het verschonen van de kattenbak, vooral van jonge katjes, is aanbevolen. Evenals het goed garen van vlees, vooral van varkens, schapen en geiten en het wassen van ongeschilde groente en fruit. Ook met blote handen tuinieren in aarde waar katten en muizen kunnen zijn is af te raden.
Fotocredits: 'The complex lifecycle of Toxoplasma gondii', Nature Microbiology
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6 Martijn, excuus, toxoplasmose is een ééncellige parasiet die 1/3 van de bevolking waarschijnlijk bij zich draagt. Inderdaad geen bacterie, goed opgelet! Wel zag ik in het artikel waarnaar Dick in #2 van Petra Dop verwees in "op de vingers getikt" dat de parasiet een heel goede triggeraar is voor het immuunsysteem, dus die blijft wel staan, dat de parasiet "goed" is voor het immuunsysteem. Ik "geloof" namelijk dat lichamelijke "aandoeningen" de mens een boodschap geven. De boodschap is dat er interne energieverstoringen zijn die een verzwakking hebben veroorzaakt waardoor de ziekte heeft kunnen toeslaan.
@Marga, toxoplasma is geen bacterie, en het wezen is idioot goed in staat om jouw veelgeprezen immuunsysteem te omzeilen.
Met alle respect lees ik weer een angstverhaal. Eigenlijk is het knap dat er weer een kwalijke bacterie "gevonden" is want naast de kwalijke bacteriën zijn er vreselijk veel goede bacteriën die we niet kennen en die ook geëlimineerd worden zodat de kwalijke er in ieder geval niet zijn. Het is jammer dat naast de kwalijke bacteriën, die voor iedereen kwalijk zijn, ook de goede bacteriën ons onthouden worden. Van goede bacteriën kan alleen niet gezegd worden dat ze voor iedereen goed zijn. Bacteriën zetten ons lichaam aan tot het maken antistoffen, dus die stimuleren ons immuunsysteem. Ik lees hier: bacteriën zijn goed voor ons lichaam, als je immuunsysteem op orde is, heeft toxoplasmose veel minder kans.
Aan het lijstje toevoegen dan maar: stoppen met tuinieren en moestuinieren.
Maar alle gekheid op een stokje: 50% van de populatie met antistoffen is niet om van te schrikken, maar wel om bij stil te staan.
Als ervaringsdeskundige weet ik wat verloskundigen tegen prille zwangere vrouwen (en de meegetroonde toekomstige vaders) vertellen: geen kattenbak verschonen en geen rauw vlees eten. Ook geen carpaccio van grasgevoerde runderen.
Over het gevaar om met blote handen te tuinieren werd geen woord gerept. Dus ?