Eén vijfde van de gevallen van schizofrenie is vermoedelijk toe te schrijven aan een besmetting met Toxoplasma gondii. Deze parasiet, die voorkomt in vervuilde aarde, rauw vlees en kattenuitwerpselen, veroorzaakt een infectie, maar leidt zelden tot ziekteverschijnselen en blijft daarom vaak onopgemerkt. Niettemin is de kans aanwezig dat bij een klein percentage van de besmette personen gedragsveranderingen, waaronder zelfs schizofrenie, kunnen ontstaan omdat de parasiet de hersenen binnendringt. Dat gebeurt vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

PAF
Tot deze conclusie komt Gary Smith, hoogleraar epidemiologie aan de veterinaire afdeling van de universiteit van Pennsylvania. Smith berekende de PAF, de population attributable fraction, die een indicatie is van het risico. Deze maat berekent het verschil tussen het feitelijke aantal ziektegevallen na besmetting en bij de (theoretische) afwezigheid van besmetting. Dat komt neer op een kans van 21,4 procent in een mensenleven. "Met andere woorden, vroegen wij ons af, als je alle infecties met deze parasiet zou kunnen tegengaan, hoeveel gevallen [van schizofrenie] zou je dan kunnen voorkomen?" Dat komt neer op één vijfde van alle gevallen. "Ik noem dat significant", zegt Smith op ScienceDaily.

Zwanger
Het verband tussen toxoplasmose-infectie en psychische afwijkingen is al vaker onderzocht. Zowel bij dieren als bij mensen kan het leiden tot gedragsveranderingen en veranderingen in de motoriek. Ook de suggestie dat er een verband met schizofrenie bestaat is eerder geopperd, maar niet eerder becijferd.

Ongeveer de helft van de bevolking heeft antistoffen tegen toxoplasmose in zijn bloed, hetgeen duidt op een doorstane infectie. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen, omdat zij een groot risico lopen op zogenoemde 'congenitale toxoplasmose', hetgeen kan leiden tot ernstige gebreken bij het kind. Besmetting met de parasiet is moeilijk te voorkomen. Oppassen bij het verschonen van de kattenbak, vooral van jonge katjes, is aanbevolen. Evenals het goed garen van vlees, vooral van varkens, schapen en geiten en het wassen van ongeschilde groente en fruit. Ook met blote handen tuinieren in aarde waar katten en muizen kunnen zijn is af te raden.

Fotocredits: 'The complex lifecycle of Toxoplasma gondii', Nature Microbiology
Dit artikel afdrukken