Ratten en muizen zorgen voor kortsluiting, ook in stallen. Dat vertelde bioloog Albert Weijman in 2013 al in Vroege Vogels. De Telegraaf sprak met hem naar aanleiding van de brand in de varkensstal in Erichem die afgelopen weekend groot nieuws werd.

Het merendeel van de stalbranden waarvoor de brandweer geen oorzaak vindt, wordt veroorzaakt door knaagdieren die elektriciteitskabels in stallen aanvreten. Daarmee veroorzaken ze kortsluiting, zegt Weijman namens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Hij schat dat 50% van de branden in stallen wordt veroorzaakt door knaagdieren. Veehouders moeten meer doen om brandstichtende muizen en ratten uit hun stallen te weren. Verzekeraars zouden boerenondernemers zonder doorlopend contract met een ongediertebestrijder of certificaat van een door henzelf gevolgde bestrijdingscursus, het recht op vergoeding van brandschade moeten ontnemen.

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat er in de veehouderij al streng wordt gekeken naar de brandveiligheid van stallen bij het afsluiten van een brandverzekering.
Telegraaf - Stalbranden door ongedierte
Reageer
  • Deel
Druk af