image
foto: Berrie Klein Swormink

Afgelopen week sprak ik met een aantal houders van een zeldzaam geworden runderras, het brandrode rund. Kenmerken:
- witte sokken, nadrukkelijk tot onder de knie (het kalfje rechts draagt kniekousen en is dus 'fout')
- witte buik
- witte startpunt
- driehoekige witte bles op de kop ('kol'), maar niet helemaal tot op de neus (dat heeft dat kalfje juist heel mooi; de foto vertekent een beetje omdat haar rode lokje bovenop er wat overheen waait)
- rood met een zwarte 'changeant' waas (zoals duidelijk te zien aan de kop van het staande moederdier). Dat 'geblakerde' effect zorgde voor de naam van het dier.

Ga ze zoeken in het land, want ze zijn bijzonder. Slechts zo'n 700 dieren voor heel Nederland, waarvan maar zo'n 300 redelijk conform de beschrijving. Omdat ze relatief winterhard zijn, kun je ze nu buiten tegenkomen.

De brandrode was een dubbeldoeldier zoals de consument van vandaag het graag ziet. Ze geeft melk en vlees. Bij koeien kan dat nog. Dubbeldoelkippen, bijvoorbeeld, zijn onmogelijk geworden omdat hun optimalisties en dus vlees- of eierrendement zich verhouden als een reus tot een dwerg.

Sommigen noemen de brandrode een kleurslag van het M(aas)R(ijn)IJ(ssel)-rund, het ras waarmee superslager Piet van den Berg in Nederland beroemd werd onder horeca-uitbaters. Anderen noemen het een zelfstandig ras. Ik laat het graag aan de genetici om te bepalen wat je mag zeggen.

Een vraag: koop je wel eens rasvlees? Culi's weten tenslotte precies welk stukje vlees ze willen. Slagers hebben totaal verschillende voorkeuren. De een zweert bij dikbillen, verbeterd roodbonten of Belgische blauwen. De ander bij MRIJ. Weer anderen bij de 'exoten' die hier niet 'horen': Limousins, Blondes d'Aquitaine, Piemontezen, Gasconnes, Heresfords, Angussen en zo zijn er nog meer.

Als je het wel eens koopt:
- welk soort en waarom?
- kies je voor bepaalde onderdelen een voorkeur voor specifiek ras?

Maar de allerbelangrijkste vraag is wel: waarom verkoopt Albert Heijn - Nederlands grootste slager - alleen maar biefstuk, bieflappen en rundergehakt maar niets specifiekers? Op Albert Heijn's onbenoemde maar hartstikke echte zeboevlees - binnenkort even niet verkrijgbaar vanwege het importverbod van vlees uit Brazilië - staat alleen maar dat het van 'geselecteerde runderrassen' uit Zuid-Amerika komt.

Appels zijn meer dan appels. Je hebt nog steeds Jonagolds, Elstars, Goudreinetten en Braeburns en de nieuwe Rembrandts, Wellants en Kanzi's. Nog veel meer trouwens. Gewoon te vinden in het schap bij de grootwinkelier.
Nog zo'n vergeten gedachtenkronkel. Appels en auto's lijken gelukkig nog op elkaar, hoewel auto's verder gaan. Je hebt niet alleen Audi's die anders zijn dan BMW's of Volkswagens en Peugeots. Maar ook nog eens A3's, A4's, A6'sen en A8'en.

Is iemand de marketing van vlees vergeten of hoe zit het?
Dit artikel afdrukken