Het verhaal begint een aantal maanden geleden met het faillissement van V&D. Grote hoeveelheden verse ingrediënten voor La Place (partner van de RAI) hebben geen bestemming meer, waaronder een grote batch tomaten van Stadskwekerij Osdorp.
Executive Chef van RAI Amsterdam, Rientz Mulder: ‘Dit voorjaar kregen we een telefoontje van onze lokale partner Stadskwekerij Osdorp met de vraag of wij interesse hadden in een batch Rooie Sien-tomaten en zo voedselverspilling tegen konden gaan. Vanzelfsprekend zagen we mogelijkheden en zijn aan de slag gegaan met Walter Abma’.
RAI Amsterdam laat zien hoe laag drempel tot de foodmarkt is.
Iedereen kan het.
Het is natuurlijk in eerste instantie een publiciteitstunt. Daarom kan ik me niet voorstellen dat iemand buiten de RAI waar deze producten 'gedwongen' op tafel staan, ze koopt.
Mijn simpele vraag is dan ook: hoe snel is het weer voorbij?
Zo schiet het niet op voor die Osdorpse stadskwekerij.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Omdat een verhuurder van vierkante meters, niet een autoriteit is op het gebied van ketchup of olietjes. Ondanks een fantastische executive chef ;-)
Niets nieuws hè? Brabantse cateraar Hutten gebruikt met De Verspillingsfabriek reststromen uit de voedselindustrie (tomatenkontjes uit fastfoodrestaurants) om bijvoorbeeld houdbare sauzen en soepen te maken. Afzetkanalen zijn supermarkten als EMTÉ en Plus, en groothandel Sligro.
Dat zou voor de RAI ook kunnen natuurlijk. Het zijn mooie initiatieven. Waarom zouden ze geen stand houden?