Premier Mark Rutte blijkt in augustus van dit jaar te hebben gesproken met Jack Ma, oprichter van het Chinese internetplatform Alibaba. Aan de ontmoeting werd geen ruchtbaarheid gegeven.

Waar ging het om?

Alibaba, de Chinese tegenpool van het Amerikaanse Amazon, wil overal ter wereld binnen 72 uur een pakje kunnen bezorgen. Daartoe bouwt de online retailer voor $16 miljard wereldwijd 5 'hubs', gigantische distributiecentra. Pikant detail bij de ontmoeting van augustus is dat de Belgische premier Charles Michel al in mei aankondigde dat Alibaba's Europese hub bij vliegveld Luik zou komen. Maar sindsdien is het stil gebleven.

Rutte zou met vliegveld Maastricht-Aachen en de grond daaromheen een troef in handen hebben. Nederland heeft een reputatie als logistieke speler en de Nederlandse lobby voor distributiebedrijven is succesvol, getuige de vele 'dozen' die de afgelopen jaren gebouwd zijn. Vorig jaar werd 2,17 miljoen vierkante meter bijgebouwd. Ook speelde Rutte de troef van het Nederlandse vestigingsklimaat uit.

Er zijn, behalve Luik, nog meer kapers op de kust. "De bidboeken vliegen Alibaba om de oren," schrijft het FD. Naast Nederland en België zouden ook de Bulgaarse regering, havenstad Hamburg en de Franse president Emmanuel Macron in de race zijn voor de Europese hoofdprijs.
Het Financieele Dagblad - De bidboeken vliegen Alibaba om de oren
Reageer
  • Deel
Druk af