Dat zegt de bank bij monde van Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland van Rabobank. Hij deed zijn uitspraken tijdens de afscheidsbijeenkomst van Cosun-voorzitter Jos van Campen. Volgens Boerderij zei hij:
- "Nederland exporteert heel veel voedsel. Dat blijft alleen als er vertrouwen is in de kwaliteit. Dat vraagt om monitoring van de productie en een goed tracking en tracing systeem. Dat kost veel geld. Maar de export is gebaseerd op vertrouwen. Daarom moet de sector de rotte appels weg snijden."
- "Het vraagt een marktgerichte benadering en een transparante voedselproductie. Dat laat nog wel eens te wensen over. We moeten de bakens verzetten. Het vraagt ook om een ander type leiderschap bij de coöperaties en de bedrijven. Het type leider die alles weet en beslist, past niet meer. We hebben leiders nodig die kunnen netwerken, verbinden, luisteren en die het samen presteren kunnen bevorderen. Dat past in een exportland als Nederland. Want de groei in de vraag naar voedsel vindt buiten ons land plaats."
Dit artikel afdrukken