Rabobank
Bij monde van directeur Ruud Huirne, stelt Rabobank voor vers product uit de markt te halen (doordraaien) en zegt dat het stimuleren van binnenlandse consumptie geen soelaas biedt omdat Nederland driekwart van zijn productie exporteert. Daar valt niet tegenop te eten, zegt hij dus. Het houdbaar maken van product is wat de bank betreft denkbaar. Het kan worden opgeslagen en gefaseerd op andere markten worden verkocht. Daarnaast wil Huirne dat bedrijven met overheidshulp geholpen worden nieuwe markten te vinden. Rabobank heeft een € 30 miljard krediet uitstaan in de Nederlandse land- en tuinbouw; daarmee is de bank vermoedelijk ca. 4 maal zo groot als zijn concurrenten bij elkaar opgeteld. Dat schrijft Boerderij.
ABN Amro en ING
ABN Amro deelt de visie van Rabobank niet. Directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen van die bank meent dat eerst de effecten van de Russische boycot duidelijk in kaart moeten worden gebracht. Hij krijgt bijval van ING bij monde van sectormanager agrarisch Cor Bruns. Hij spreekt met name voor de tuinbouw uit waar de schoen wringt door te zeggen dat sectoren die al in crisis verkeerden niet om de verkeerde redenen geholpen moeten worden. Voor steun en compensatie wordt verleend, moet ook wat hem betreft goed uitgezocht worden hoe de vlag er echt bijhangt.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Patrick, ja, dat zou zomaar kunnen gebeuren. MAAR: Nationale parlementen kunnen hun ministers op die bestedingen aanspreken, en die kunnen "Brussel" dan weer aanspreken. En niet in de laatste plaats kunnen Europarlementariers er vragen over stellen. Of zelfs tot gedetailleerd beleid stemmen.
#7 , die 3,5 miljard daarvan wordt 400 miljoen hier uitgegeven. De rest in de landen waar ondervoeding is. Dus de Unilevers moeten als een speer een conserven fabriekje opzetten in Malawi, Cote D'Ivoire , dan de spullen exporteren daar naar toe.
Helaas is dan de boycot weer over en staat er een fabriek zonder grondstoffen.
10 jaar later weet niemand meer hoe het zat, zegt de gids ja dat is door unilever neergezet die dachten dat het een goed idee was fruit en groente te conserveren maar wij hebben helemaal geen groente en fruit. Wat een dom bedrijf he.
Salomon, je hebt gelijk. We moeten we er zeker voor zorgen dat datgene dat geproduceerd wordt ook in de magen terecht komt. Velen hier (ik incluis) zijn met de productie of handel en markt bezig. Jij bent met die magen bezig. En dat zouden we met zijn allen ook moeten zijn, zeker in het licht van de sterk krimpende maagruimte voor vers:
Van 2011 tot 2012 daalde fruit consumptie in de EU 12%. Groente consumptie daalde met een dikke 5%. Export naar buiten-EU van fruit groeide die periode met 17%, van groente met 8%. (Ten opzichte van gemiddelde over periode 2007-2011 groeide fruit export zelfs met 39% en die van groente met 20%).
De buiten-EU export compenseert meer en meer de daling van de binnen-EU consumptie.
En dat gaat later weer een hoop andere problemen geven. So, indeed, it's the stomachs, stupid!
Door alle in onze wijsheid genomen maatregelen m.b.t. Monopoly of marktverstoring is Doordraaien niet mogelijk. Om door te kunnen draaien moet er een bodemprijs gezet worden en dat betekent dat de marktmacht bij de primaire producent zou liggen en dat is via de WTO verdragen verboden en dus voor Nederland (handelsland) onmogelijk. We mogen zelfs de grens niet sluiten voor goedkope import die daardoor de prijs van onze telers bepaald.
Het zijn zeker die dollartekens weer. Als overschotten in de markt komen wordt alles goedkoper voor ons, zeggen ze toch? Bij doordraaien niet, dn kan de prisj hoog gehouden worden. Geld, dat is voor de directeuren belangrijker dan zijn medemens te helpen, daar stappen ze gewoon overheen.