Volgens een bericht op de boerennieuwssite Nieuwe Oogst is Rabobank van mening dat zaadveredelaars hun koers moeten verleggen. Terwijl ze nu gericht zijn op het verhogen van het genetisch potentieel van zaden, zouden ze zich moeten richten op 'de verbetering van de algemene prestaties van de gewassen in het veld'. Daarbij staan hen twee wat Rabobank betreft twee strategieën ter beschikking. Ze kunnen voorwaarts integreren en de gehele keten gaan beheren. Ook kunnen ze de samenwerking tussen de schakels van de keten benadrukken en zich - zo vindt Rabobank kennelijk - minder terugtrekken op hun specialisme.
Nederland is in de wereld toonaangevend op het gebied van zaadveredeling. In Nederland gevestigde bedrijven hebben ruim meer dan de helft van het wereldmarktaandeel in uitgangsmateriaal - zoals zaden en pootaardappelen - in handen. Rabobank is de belangrijkste financier van deze bedrijven.
Dit artikel afdrukken
Nederland is in de wereld toonaangevend op het gebied van zaadveredeling. In Nederland gevestigde bedrijven hebben ruim meer dan de helft van het wereldmarktaandeel in uitgangsmateriaal - zoals zaden en pootaardappelen - in handen. Rabobank is de belangrijkste financier van deze bedrijven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Piet, de verkoopwaardes zitten op minder dan de helft. De waarde van een bedrijf is goed te berekenen aan de hand van de cashflow, en dat gebeurt nu dus ook. Op zich een gezonde situatie, met een paar kanttekeningen.
Zoals je terecht opmerkt staan de meeste bedrijven voor veel hogere bedragen in de boeken dan ze waard zijn, zodat op enig moment afgewaardeerd moet worden. Dat is onontkoombaar.
Verder is nieuwbouw niet of nauwelijks rond te rekenen. Dat was het al nooit, maar nu alle andere geldstromen (GMO, stijging grondprijs) zijn opgedroogd wordt het een probleem. Incidentele goede jaren door slecht weer in Spanje gaat dit niet oplossen, nieuwe markten ook niet. In Nederland teel je grofweg voor het gebied in een straal van 5-700 km rond Utrecht. Ga je verder weg dan moet je lokaal gaan produceren.
Ik verwacht een langzame maar gestage krimp van het areaal, leegstand en verkrotting van minder courante bedrijven, en verdere concentratie van de bedrijven. Dus meer vestigingen per bedrijf, doordat bedrijven die op de markt komen worden overgenomen. Dat gaat zorgen voor die grote bedrijven zoals jij die omschrijft, en werpt direct een hoge drempel op voor nieuwe toetreders.
Ik verwacht ook dat de bedrijven die overblijven door integratie er anders uit gaan zien. Hoe precies weet ik niet, maar er liggen wel grote kansen in de komende jaren.
Henric,
veel groentebedrijven hebben een schuld/hypotheek tot 1 miljoen euro per hectare. Grove schatting. Huidige verkoopwaardes zitten op de helft? Deze discussie is vaker gedaan op Foodlog. Wie gaat deze verliezen nemen? Maar vooral wanneer?
De oplossing zal anders moeten komen uit externe factoren. Bijvoorbeeld slecht weer in Spanje of een schandaal in de Spaanse teeltgebieden, een 'nieuwe' markt of marktsegment, een doorbraak in de energiekosten, etc ...
Hoe zie jij dat?
Grote tuinder:
- boven 25 miljoen euro omzet
- jaarrond productie om klanten te houden (door belichting of buitenlandse vestigingen)
- kosten onder controle (1. energie 2.financieringskosten 3. arbeid)
- duidelijke keuzes qua assortiment, prijsniveaus en de klanten die daar bijhoren
- verkoop in eigen hand met aanvullende handel
Piet,
wat zou er gebeuren als 20% van het areaal in Nederland af zou vallen? Zou dat invloed hebben op de verkoopprijzen, op de middellange termijn?
Ik krijg namelijk het idee dat in de groente het verband tussen vraag en aanbod er nauwelijks meer is. Hoe de prijs dan wel bepaald wordt is mij niet helemaal duidelijk. Hetzelfde geldt min of meer voor de energieprijzen, of beter gezegd de gasprijs. Daar is geen enkel verband tussen vraag en aanbod meer.
Hoe groot moet je zijn om een hele grote tuinder te zijn, denk je?
Het is een moeilijke situatie als groentetuinder:
- de retail bepaalt grotendeels de verkoopprijs en de betalingscondities (90 dagen)
- de veredelaar rekent de maximale prijs
- kosten voor energie zijn intransparant en (staats) monopolistisch
- de bank zet je in bijzonder beheer, verhoogt eenzijdig de rente en bepaalt of je volgend jaar nog mag planten (lees rente betalen en voor een jaar het verlies van de bank niet laten nemen)
Henric,
Het is gewoon power play tussen giganten. Wordt of een hele grote tuinder, of een unieke, kleinschalige leverancier met directe lokale verkoop of stop ermee. 3 jaar schuldsanering en dan weer verder