De Tweede Kamer vond dat Rabobank mee moet betalen aan het uitkopen van boeren om de kwaliteit van de natuur in Nederland te verbeteren. Net zoals Milieudefensie vindt dat Shell lang genoeg heeft geprofiteerd van fossiele energie en daarom nu de aandeelhouders maar eens flink in de buidel moeten tasten om het klimaatvraagstuk een halt toe te roepen.

De coaltiepartijen in de Kamer steunden een motie van de PvdA om de mogelijkheden tot meebetalen te onderzoeken.

Rabobank zit nog in de ontkenningsfase ten aanzien van de politieke werkelijkheid in Nederland. Tegen de NRC verklaarde de bank van de opschaling - ook toen al duidelijk was dat het genoeg was geweest - dat ze niet mee wenst te betalen. De bank beroept zich onder meer op de ongewenstheid om goede leningen aan bedrijven die in staat zijn aan hun rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen niet door te halen. Dat zou de bodem wegslaan onder de geldschepping zoals centrale banken die bedoeld hebben.

Er is wat voor de opstelling van Rabobank te zeggen. Ook slaveneigenaren en -handelaren werden gecompenseerd toen hen hun eigendom en handel werd ontnomen. Maar of de 21e eeuw ook zo ruimhartig denkt, is door de stemming in de Tweede Kamer onwaarschijnlijk. Er heerst een nieuw levensgevoel: wie vanuit nieuwe maatschappijopvattingen moreel fout zit met eerder als normaal beschouwde activiteiten, moet daarvoor boeten.
  • Deel
Druk af