Eerder deze week schreef het AD dat Rabobank in de tuinderswereld de teugels aantrekt en aanstuurt op sanering van bedrijven. Gisteren werd bekend dat vijf varkenshouders die door de bank in bijzonder beheer, de afdeling 'moeilijk inbare kredieten', van de bank zijn geplaatst, contact hebben opgenomen met Jelle Hendrickx, de financieel expert achter www.bankenboeven.nl. Hendrickx werd bekend als belangenbehartiger voor de slachtoffers van DSB-bank.

'Gericht sturen op faillissement'
De varkenshouders stellen de manier van doen van Rabo's afdeling Bijzonder Beheer aan de kaak. Zij zeggen dat Bijzonder Beheer geen hulp bood bij het zoeken naar een oplossing voor hun financiële nood, maar doelgericht op hun faillissement aanstuurde. Vier van hen zijn inmiddels failliet. De vijfde en laatste is financieel nog in leven, maar denkt dat ook hij snel kopje onder gaat.

Hendrickx denkt op grond van zijn ervaringen in de agrarische sector dat banken willekeurig kredieten opzeggen en daarbij geen enkel middel te schuwen om boeren onder te duwen. Zijn Stichting Krediet Verdriet beheert verschillende dossiers in de tuinbouw en dierhouderij. Hendrickx zegt op Boerderij: "Boeren worden in eerste instantie financieel zo klem gezet dat ze eigenlijk niet meer fatsoenlijk kunnen ondernemen. Het is gericht sturen op het failliet laten gaan van een bedrijf, waarna gedwongen executieveilingen plaatsvinden. Het behoeft geen betoog dat de schade (restschuld) die resteert enorm is, om maar niet te spreken over het dierenleed wat vaak met de procedure gepaard gaat."

Het onderzoek van Hendrickx moet laten zien of hard kan worden gemaakt dat banken onzorgvuldig, willekeurig en slechts in hun eigenbelang handelen.

Fotocredits: afbeelding van een varken op een stal, Couscouschocolat
Dit artikel afdrukken