Smarter Food System
"Een slimmer systeem werkt efficiënter, leidt tot minder voedselverspilling en levert meer winst op", zegt Fred van Heyningen, Global Head Food and Agri Banking van de Rabobank. "Het combineert technologie en data om de manier waarop en de snelheid waarmee beslissingen genomen worden te veranderen en de inzet van hulpbronnen te optimaliseren zodat het voedsel dat consumenten nodig hebben geproduceerd en afgeleverd wordt waar en wanneer ze het nodig hebben."
Technologie, data, algoritmes
Het rapport voorziet daarbij een belangrijke rol voor technologie, data en algoritmes. "Technologie automatiseert processen, big data vertellen ons wat er gebeurt, algoritmes zetten die data om in beslissingen en maken de productie, verwerking en distributie van voedsel sneller en nauwkeuriger", legt Rabo-strateeg Justin Sherrard uit.
Bij nieuwe technologieën denkt Rabobank onder meer aan de inzet van drones, die vee en gewassen kunnen monitoren en op termijn arbeid kunnen besparen. 'Big data', zoals gegevensstromen over aankopen, kwaliteit en controles kunnen de productiviteit met 5% doen stijgen, voorspelt de bank. Daarnaast kan de landbouw 'big data' uit bijvoorbeeld weerinformatie, bodemobservaties en GPS-gestuurde bemonstering door landbouwmachines gaan gebruiken om bijvoorbeeld 'smart' te gaan irrigeren.
Drie 'key' factoren
Rabobank voorziet 3 factoren die essentieel zijn voor het welslagen van een slimmer voedselsysteem:
1. Versterken van de leveranciersketen. Een slimmer voedselsysteem vraagt investeringen van afnemers en leveranciers waarbij het succes afhankelijk is van de verbindingen tussen beide en de mate waarin ze data delen en samen besluiten nemen
2. Bevorderen van investeringen door het creëren van begrip bij investeerders en toezichthouders voor nieuwe technologieën en data-inzet en de daarmee samenhangende kansen en risico's
3. Maatschappelijke acceptatie; de zorgen die leven bij consumenten over genetische modificatie, klonen, privacy van data, voedselverspilling en voeding moeten weggenomen worden. Volgens Rabobank is het belangrijk consumenten al in een vroeg stadium voor te lichten en te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, om onbegrip in een later stadium van ontwikkeling te voorkomen.
Fotocredits: Rabobank
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
jopie duijnhouwer , natuurlijk heeft de moderne landbouw niet de intentie om de wereld te voeden, maar wil alleen maar geld verdienen. Dit leidt tot een overproductie aan voedsel, waardoor het niks meer waard is. Als we dat nu niet meer doen, dan wordt voedsel duurder, lijkt mij. Wat zou dat voor effect hebben op de honger in de wereld?
Het is op Foodlog een regelmatig terugkerend thema: de moderne landbouw heeft wel een aantal problemen, maar tot vervelens toe wordt ons verteld dat het nodig is om "de wereld te voeden". In Mother Jones wordt dat beeld genuanceerd. De bulk van de export van landbouwprodukten gaat naar landen waar weinig of geen honger voorkomt; een half procent naar een groep van 19 landen met een slechte voedselvoorziening. Koopkrachtige vraag lijkt voor de voedselindustrie een sterker argument dan honger.
Ik voel me toch nog even geroepen te reageren op je #65 Liesbeth, nav van wat ik vandaag in de NRC las; onze koning op bezoek in het Sino-Dutch koeien centre in Peking, alwaar NL de chinezen leert om veilige en kwalitatief hoogstaande melk te produceren. Nou heb ik wel jarenlang mijn geld verdiend in ontwikkelingswerk, maar dit gaat me toch iets te ver. Om mensen in ontwikkelingslanden graan te leren telen, malen en tot brood te bakken, alla, maar als je de Elfstedentocht wint winnen ga je je naaste concurrent toch ook niet de fijne kneepjes van het klunen, en de laatste nieuwtjes van een snel schaatspakoutfit doorgeven?? Die onveilige chinese melk was nu juist een groot voordeel voor onze export, dan ga je dat toch niet allemaal verklappen aan je concurrent van morgen? Al te goed is buurmans gek, en je moet nooit je eigen glazen ingooien, zo heette dat vroeger, en nu ineens niet meer???
Jeroen, we hebben het over de verregaande industrialisatie van de agrarische sector (waarbij het natuurlijk niet gaat om hoe we de wereld straks kunnen voeden, maar om er (weer) geld aan te kunnen verdienen). Aan dat lineaire gedachtengoed valt weinig af te dingen. Zo zal het gaan. Tenzij we dat anders willen.. (we?)
De bank doet niet anders dan ons voorbereiden op hoe het zal gaan en wie wel en niet wordt gefinancierd. En dat ze daarbij een plan klaar hebben liggen hoe het met de kredieten uit het verleden moet gaan, lijkt me wel duidelijk.
Ik ben bang dat dit allemaal weinig met 'smart' te maken heeft. Handig is het wel.
Onder een vrije markt big data van de landbouw gebruiken betekend dat afnemers van landbouwproductie een uitgesproken onderhandelingspositie krijgen en komt de boer buiten het economische spel te staan. Landbouw met big data kan beter gebruikt worden voor quoteringen. Doet de boer ook weer mee met het economische spel.