De reden daarvoor is het ontbreken van kopers die er een ook maar enigszins met de boekwaarde van de opstallen corresponderde waarde voor willen betalen.
Waardecorrectie onderpand
Het betekent dat de bedrijven de facto waardeloos zijn geworden omdat kopers geen mogelijkheden zien er rendabele bedrijven in voort te zetten. Als ze op de markt blijven en ver onder de kostprijs worden verkocht, zou de waarde van de gehele markt bij verdere failissementsexecuties onderuit gaan. Dat wil de bank voorkomen om afboekingen voor te zijn op het onderpand dat de bank voor leningen in de boeken heeft. Dat zou nl. de kredietwaardigheid van de bank zelf, die rond de tachtig procent van de tuinbouw financiert, flink doen dalen. Veel geld staat op dat moment immers ongedekt uit.
Verhuren
De bank lijkt van zin de bedrijven te willen verhuren, schrijft Boerderij. Daarmee blijft het overaanbod dat verantwoordelijk is voor de ontwaarding van de bedrijven een feit en houdt de bank zichzelf gevangen in een neerwaartse waardespiraal van tuinbouw onroerend goed. In het verleden zijn, ook op Foodlog, vele malen stemmen opgegaan om de bedrijven niet alleen te kopen, maar ze ook uit de markt te halen door ze volledig te ontmantelen. Schaarste in plaats van overaanbod zou het noodzakelijke marktherstel kunnen brengen.
Fotocredits: kas, spinster cardigan
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er is gewoon 10 - 20% teveel tuinbouwgrond in Nederland. Dat verander je niet zomaar even. Je zal toch andere bestemmingen voor diverse gebieden moeten bedenken. Zelf zou ik wel zonnepanelen zien zitten. Met een terugverdientijd van rond de 7 jaar en daarna ga je er wat aan verdienen. Stel je doet dat 10 - 15 jaar, dan kun je in die tijd zien wat je met de grond gaat doen. Maar ja. Het mag niet. Ze mogen wel boven op een kas en de kas leeg laten staan. Maar zo op de grond mag weer niet. Gekkenwerk natuurlijk. Het heeft alleen maar voordelen. Het is goed voor het milieu, de stroom kan naar in de buurt gelegen (tuinbouw)bedrijven die steeds meer op aardwarmte verwarmen en dus meer stroom nodig hebben, en de bedrijven hebben vaak al een grote stroomaansluiting en trafo station. Waar wachten we op.
Out of the box: woningen in leegstaande kassen.
Energieneutraal en de meeste infrastructuur ligt er al.
De grootste eigenaar van (failliete) wijngaarden in Bordeaux is Credit Agricole!
Henric #2, het is een kwestie van rekenen en snappen hoe de handel én consumentenmarkt reageren op formulevernieuwingen. Bij de opbouw van het huidige areaal is dat in ieder geval fout gegaan.
#Henric, als ik de verkoop bedragen hier in de buurt hoor dan ligt dit altijd ver onder het uitstaande financierings bedrag.
Je ziet meestal wel dat familie bedrijven waar het verschil tussen verkoop en financiering vaak kleiner zijn dan bij de grote jongens dat daar eerder de stekker uit gaat.