Boeren die het niet zo nauw nemen met de regels moeten aangepakt worden. Dat zei Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2017. De bank dreigt frauderende boeren desnoods hun kredieten te ontnemen. Dat schrijft Boerderij.

Draijer deed zijn uitspraken vanmorgen in Hilversum. De Rabobank-directie gebruikte een melkveebedrijf als decor voor de toelichting op zijn jaarcijfers 2017. Draijer noemde als voorbeelden van aken die niet kunnen de bekende reeks van de meest recente fraudes in de boerensector: de I&R-affaire (melkveehouderij), de mestfraude (varkenshouderij) en de fipronil-affaire (pluimveehouderij).

Draijer klinkt daadkrachtig. Als uit onderzoek blijkt dat boeren daadwerkelijk frauderen, dan "is dat volstrekt ongepast en moeten er maatregelen genomen worden.” Als bij de fraudeurs klanten van de bank zitten, dan zal de bank met hen in gesprek gaan om dergelijke activiteiten in de toekomst uit te bannen. Draijer: “Als er na zo’n gesprek geen verbetering zou komen, zullen we onze dienstverlening aan een frauderende boer terugschroeven. We kunnen hem niet de bankrekening ontnemen, maar wel andere zaken, zoals kredieten terugschroeven. Het wordt tijd dat Nederlandse boeren beseffen dat de sector met alle energie moet inzetten op duurzaamheid. Daar passen dergelijke frauduleuze handelingen niet in. Boeren hebben de waardering van hun omgeving nodig om hun bedrijf te kunnen uitoefenen."

Boerderij - Rabo: frauderende boer desnoods krediet ontnemen
Reageer
  • Deel
Druk af