De handelwijze van de Rabobank rondom de Limburgse champignonteler Prime Champ roept diverse vraagtekens op. De Qatarese investeringsgroep RG Invest, die het Rabo-aandeel in Prime Champ eind 2012 van Rabobank overnam, werd na vier maanden door het faillissement van de champignonteler verrast. RG Invest beschuldigt de Rabobank van onjuiste informatieverstrekking en heeft voor 18 miljoen euro beslag gelegd bij Geert Verdellen, de andere aandeelhouder, schrijft NU.nl. In een reactie zegt de Rabobank 'dat de verrassing binnen de bank net zo groot was', meldt het FD in een artikel over de Rabo en Prime Champ perikelen.

Bij het faillissement in 2006 van de voorganger van Prime Champ, Heveco, riep de rol van de Rabobank ook al vragen op. De Belastingdienst heeft naar aanleiding daarvan zelfs een zogenoemd 'attitudegesprek' met de Rabobank gevoerd, een 'tamelijk zeldzaam' middel dat gehanteerd wordt 'om duidelijk te maken dat het van een bepaalde gang van zaken niet is gediend'.

Rondom Prime Champ hebben sinds 2006 meerdere problemen gespeeld: 'In 2007 kwam het bedrijf al negatief in het nieuws vanwege slechte arbeidsomstandigheden van zijn Poolse werknemers. In augustus 2012 deed Justitie een inval bij Prime Champ, die het bedrijf verdacht van uitbuiting van Poolse werknemers en van valsheid in geschrifte. Begin 2013 werd directeur Verdellen aangehouden', schrijft het FD. In de jaren sinds de oprichting is er nooit winst gemaakt door Prime Champ. Het totale verlies over de eerste vijf jaar zou opgelopen zijn tot meer dan € 27 miljoen. Over de jaren 2007 tot en met 2011 zijn ook geen goedgekeurd jaarverslagen gedeponeerd omdat de accountant geen handtekening onder de verslagen heeft willen zetten. Dat is het gevolg van verschillen van inzicht met enerzijds de Belastingdienst en anderzijds de Rabobank.
Dit artikel afdrukken