Het recept voor rabarbersiroop is heel eenvoudig: twee kilo rabarber wassen en in stukjes snijden, schillen hoeft niet en bovendien zit de meeste kleur in het velletje. Breng 2 liter water met 500 gram suiker aan de kook, laat daar de rabarber in gaar trekken in zo'n 20 minuten. Dan de rabarber uit het water halen, en uit laten lekken in een zeef. Het sap er voorzichtig uitdrukken en bij het kookwater voegen. Dit tot siroopdikte in laten koken, dat duurt ongeveer drie kwartier. Je houdt ongeveer 75 cl lichttroebele donkerrode siroop over. Schenk die in een schone, afsluitbare fles. In de koelkast blijft deze siroop zeker een maand goed.

Nu het weer dan eindelijk een beetje zomers dreigt te worden, kun je met de siroop een werkelijk heerlijk dorstlessende gazeuse maken: paar ijsklontjes in een glas, siroop, aanvullen met bruisend bronwater. Je krijgt een lichtroze drankje met een onmiskenbare rabarbersmaak: niet zoet, niet zuur, maar rins.

Je kunt natuurlijk ook je eigen 'apéritif maison' maken: scheutje rabarbersiroop aanvullen met een bubbel (prosecco, cava). Dat is weer op een heel andere manier lekker.

Fotocredits: Foodlog Media, rabarbergazeuse met bruin Burmeesje

Dit artikel afdrukken