image

Afgelopen woensdag bezocht ik met een groep horecaleerlingen het aspergebedrijf van de fam. Oggink in Raalte. Een korte impressie.

Het aspergebedrijf bestaat al 42 jaar in Raalte. Ik wist eerlijk gezegd niet dat er al zo lang asperges in Overijssel werden geteeld. De heer Oggink vertelde dat hij samen met een groep kwekers verantwoordelijk was voor het ontstaan van Salland aspergeland. Hij is voorzitter van deze groep telers en vertelde me met veel genoegen Limburg poepjaloers is omdat ze het daar maar niet voor elkaar krijgen om goed samen te werken. Apetrots liet hij ons zijn nieuwste machine zien. Van deze machine daar zijn er nog maar 10 van in Nederland Aldus dhr. Oggink. Hij maakt de asperges schoon, snijdt ze bij aan de onderkant en sorteert ze geheel digitaal. Tijdens het proces worden er razendsnel zes digitale foto's gemaakt. Op de instellingen van de machine kan hij dan als het nodig is 500kg/uur sorteren. Voor Jonnie Boer heeft hij een aparte instelling, want die wil eigenlijk alleen maar de diksten.

We werden meegenomen naar een veld met doorgeschoten asperges. Dat waren de planten van één jaar. Van dit veld mocht hij slechts 1000 kg. halen en die had hij er al uitgestoken. Nu konden de planten hun eigen gang gaan. In het najaar maakt hij dan alles weer met de grond gelijk. In het komende voorjaar worden er weer heuveltjes van zand op de planten gedaan.

De planten zijn na acht jaar uitgegroeid. Dan moet er een ander gewas ingezaaid. Oggink doet het met gras en wisselt daarvoor van land met zijn buurman. In acht jaar kan hij precies rond met het land waar hij de beschikking over heeft.

De heuvels waren afgedekt met plastic om zo te voorkomen dat je heel nerveus de boel in de gaten moet houden. Als er nu een asperge omhoog komt, voorkomt het plastic dat de stengel gaat kleuren. Dat kan nl. zomaar in een paar uur gebeuren.

Het gekke van plastic is het gebruik vanbeide kanten. De ene kant is wit en de andere zwart. Als een weerdeskundige legde Oggink uit dat je de weerssituatie goed in de gaten moet houden. Voor de komende week gaat het regenen dus gooi ik ze morgen op zwart( de bovenkant) als je op de juiste momenten de juiste beslissingen maakt, spreid je de oogst breder uit. Je hebt er niets aan als je op een dag 1500 kg apserges moet steken. Die moet je dan immers ook kwijt zien te raken.

Hij steekt ca. 400 kg. per dag en daar kan hij zijn afnemers goed mee voorzien. Er zijn horecabedrijven die 4000 kg. per seizoen wegzetten, vertelde hij.

Het steken van de asperge is een vak op zich. Je moet goed voelen naast de asperge of er net nog een omhoog komt. Ook mag je de asperges bijna niet aanraken, dat geeft krassen op de buitenkant en daarmee beschadig je het product. De aspergesteker heeft dan ook een handschoen aan om beschadiging te voorkomen.

Nog zo'n machine waar Oggink blij mee is: de schilmachine. Hij wist te vertellen dat je met een schilmachine meer asperge over houdt dan als je ze zelf schilt. Hij rekent er 1 euro per kilo voor.

Uiteraard hebben ze ook een winkel. Afgelopen weekend met de pinksterdagen stonden er zes mensen full-time te werken. Daarmee wordt bevestigd wat we hier al wisten. Asperges zijn een product dat mensen het liefst bij de boer kopen, niet in de winkel. Uiteraard heb ik twee kilo meegenomen.
Het leek wel of ze er ietsje zoeter van werden ;-)

Hoe dan ook, ik heb mijn aspergeboer gevonden. Ga op zoek naar de jouwe.
Dit artikel afdrukken