Begin deze week werd bekend dat de kwaliteit van luxe Belgisch rundvlees stelselmatig te hoog werd ingeschat. Het verantwoordelijke Belgische departement dook in de affaire. Vandaag ontdekte Boerderij het resultaat: er is geen verklaring voor.
Eerder deze week kwam aan het licht dat 26,5 procent van de Belgische slachtrunderen hoger gewaardeerd worden in de zogenaamde SEUROP-classificering dan ze werkelijk waard zijn, meldde Vilt. Het SEUROP-systeem is een kwaliteitsindeling van vlees.
Op basis van gegevens over 2014 bleek 26,5 procent van de runderkarkassen overgewaardeerd in de handel te worden gebracht. Ze werden in de slachterijen minstens twee subklassen hoger ingedeeld dan hun werkelijke vleeskwaliteit.
Bij mannelijke dieren bleek de overwaardering naar een hogere klasse nog aanmerkelijk groter. Het aantal foutieve indelingen beliep tussen de 34 en 46 procent. Een en ander betekent dat bijna de helft van de stieren twee subklassen te hoog werd ingeschaald. Bij vrouwelijke dieren werd ruim een kwart te hoog ingeschaald.
De structurele overwaardering van de betere vleesdieren, zorgt er op termijn voor dat mindere dieren weinig waard worden omdat de middenkwaliteit door deze inschalingsfouten of -fraude uit het systeem wordt weggeduwd.
Het Departement Landbouw en Visserij van België vermoedt dat de trend al vijf jaar gaande is. Het probeerde een verklaring te vinden voor de vele overwaarderingen. Vandaag liet een woordvoerder van het departement weten dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op de overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich", stelt hij tegenover Boerderij.
Navraag bij de Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leert dat in ons land slachtrunderen slechts incidenteel over- of ondergewaardeerd worden. De classificeerders worden beoordeeld op de kwaliteit van hun werk en eventueel bijgeschoold als dat nodig blijkt. Als een Nederlandse classificeerder karkassen structureel verkeerd indeelt, volgt schorsing.
Fotocredits: There is nothing like a nice piece of meat, David Blackwell
Dit artikel afdrukken
Op basis van gegevens over 2014 bleek 26,5 procent van de runderkarkassen overgewaardeerd in de handel te worden gebracht. Ze werden in de slachterijen minstens twee subklassen hoger ingedeeld dan hun werkelijke vleeskwaliteit.
Bij mannelijke dieren bleek de overwaardering naar een hogere klasse nog aanmerkelijk groter. Het aantal foutieve indelingen beliep tussen de 34 en 46 procent. Een en ander betekent dat bijna de helft van de stieren twee subklassen te hoog werd ingeschaald. Bij vrouwelijke dieren werd ruim een kwart te hoog ingeschaald.
Vandaag maakte een woordvoerder van het departement bekend dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich"Verdwijnende middenkwaliteiten
De structurele overwaardering van de betere vleesdieren, zorgt er op termijn voor dat mindere dieren weinig waard worden omdat de middenkwaliteit door deze inschalingsfouten of -fraude uit het systeem wordt weggeduwd.
Het Departement Landbouw en Visserij van België vermoedt dat de trend al vijf jaar gaande is. Het probeerde een verklaring te vinden voor de vele overwaarderingen. Vandaag liet een woordvoerder van het departement weten dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op de overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich", stelt hij tegenover Boerderij.
Navraag bij de Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leert dat in ons land slachtrunderen slechts incidenteel over- of ondergewaardeerd worden. De classificeerders worden beoordeeld op de kwaliteit van hun werk en eventueel bijgeschoold als dat nodig blijkt. Als een Nederlandse classificeerder karkassen structureel verkeerd indeelt, volgt schorsing.
Fotocredits: There is nothing like a nice piece of meat, David Blackwell
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, ik wilde het zelf niet zeggen - maar dat speelde ook door mijn hoofd. Hoeft niet eens bewust te zijn, want bij gebrekkige borging (controle, accreditatie) kan de interpretatie van het protocol ook ongemerkt verschuiven.
Fraude is meteen zo'n beladen woord - maar beter dan 'onverklaarbaar'. Zelfs ' onverklaard' zou beter zijn, dat suggereert in elk geval dat er gezocht kan worden naar een verklaring van deze "systematische fout". Uit het Vilt artikel citeer ik:
"Verder stelden de toezichthouders van het Departement Landbouw en Visserij vast dat de runderkarkassen steeds beter ingedeeld worden naar categorie, vetheidsgraad en aanbiedingsvorm. Dat geldt niet voor de indeling van de runderkarkassen volgens conformatie of bevleesdheid"
Dan kan het niet zo moeilijk zijn om te bedenken wie er voordeel bij heeft om conformatie & bevleesdheid WEL en categorie en/of vetheidsgraad en/of aanbiedingsvorm NIET te overclasseren.
Dan lijkt het mij al snel 'verklaarbaar' en is het een kwestie van het geld volgen.
Ynte, overclassering leidt, zoals Marc zegt, tot hogere uitbetalingsprijzen. Meestal is er dan iets aan de hand, maar het wordt niet benoemd: fraude.
Wat is hier 'onverklaarbaar' aan?
Het lijkt erop alsof ze de borging van de classificatie niet in de greep hebben. In Nederland worden voor zover ik weet geclassificeerde runderen steekproefsgewijs opnieuw geclassificeerd om zo vast te stellen of de classificatie volgens de standaard verloopt.
Dat is essentieel omdat de combinatie van bespierdheid (de letters SEUROP) en een cijfer 1 tot en met 5 voor de vetbedekking de uitbetalingsprijs aan de veehouder bepaalt.
Daarbij gaat het om een beoordeling van het karkas; wordt het karkas verwerkt tot onderdelen, dan is het verschil tussen bijv E+ en Eo of E- en U+ niet meer aan de onderdelen af te zien.
Oftewel, op onderdelenniveau kunnen de prijzen hetzelfde zijn terwijl de karkasprijs wel kan afwijken.
Afhankelijk van de fijnheid van het uitbetalingssysteem beurt de veehouder bij overclassificatie in ieder geval meer dan "de norm". Verder kan ik het niet bedenken wat die ambtenaar bedoelt.
Marc, wat bedoelt die ambtenaar precies? Dat willen we weten.
(En dank! Verwijzingen naar melkkoeien horen niet in het stukje; aangepast)