De volksgezondheid lijkt in het geding nu het landelijke reproductiegetal tot ruim boven de 2 is gestegen. De toename van het aantal coronabesmettingen bereikte een record sinds maart 2020, maar was volgens het RIVM niet te voorspellen (AD, zie 4.1).

In de Tweede Kamer deelde RIVM-expert Aura Timen besmettingscijfers onder verschillende bevolkingsgroepen. Zo werd duidelijk dat vooral de jongeren van 18 tot 24 jaar afgelopen week besmet raakten, met een stijging van 900% ten opzichte van de voorafgaande periode. Ook op de kaart met veiligheidsregio's verkleurden veel regio's, met name die van de grote steden, van groen naar oranje en rood.

Veruit de meeste besmettingen vonden plaats in de horeca, op studentenverenigingen en op festivals. Volgens het RIVM waren de torenhoge besmettingscijfers epidemiologisch te voorspellen. Buurlanden als België en Duitsland versoepelden het nachtleven níet en zagen géén besmettingsexplosie. Nederland ging domweg te vroeg 'dansen met Janssen' (een voorbeeld van misinformatie, kopte het Algemeen Dagblad een week geleden).

Gedragswetenschappers die het kabinet adviseren vinden dat het kabinet steeds minder luistert naar hun adviezen. De wetenschappers noemen het zelfs logisch dat het publiek de gewone coronamaatregelen na de versoepelingen van 26 juni nog maar nauwelijks naleefde. Ook het beeld van de onverantwoordelijke jongeren dat het kabinet afgelopen week schetste, is volgens de gedragskundigen onterecht. Julia van Weert, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Gedragsunit: "Deels is dat zo, maar het kabinet heeft ze de vrijbrief gegeven" (NRC, zie 4.6).

Volkskrantcoronajournalist Maarten Keulemans reageert vernietigend naar het kabinet:Er heerst nog veel onzekerheid over de vraag of de grote aantallen besmettingen zich zullen vertalen in een toename aan coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op dit moment liggen 84 coronapatiënten op de IC. Het RIVM verwacht een groei met een minimale ondergrens van 150 en een maximale bovengrens van 600 bezette IC-bedden de komende tijd.

Wie vanaf begin augustus in Frankrijk een café, bioscoop of andere openbare gelegenheid bezoekt, moet bewijzen dat hij volledig gevaccineerd is, negatief is getest of kort geleden van een coronabesmetting is hersteld. Dat heeft president Macron gezegd in een tv-toespraak. De bewijsplicht geldt ook in het openbaar vervoer. (NOS, zie 3.2)

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken