Onderzoeksorganisatie Questionmark nam het wildaanbod in de Nederlandse supermarkten onder de loep. Questionmark constateerde dat supermarkten het in vergelijking met 2014 nauwelijks beter zijn gaan doen. Ze zijn nog steeds niet volledig transparant over welke producten afkomstig zijn van dieren die echt in het wild hebben geleefd en welke niet.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:

- 58% 'wild' vlees in supermarkten komt niet van dieren uit het wild, maar van gekweekte dieren uit de bio-industrie
- Dit gekweekte wild heeft geen keurmerk, dus de dieren worden vaak in zeer slechte omstandigheden gehouden
- De grootste supermarkten, Plus, Jumbo en Albert Heijn verkopen vlees van gekweekte dieren onder de suggestie dat het om echt wild gaat.
- Na het vorige Questionmark rapport over wild in 2014, is Albert Heijn gestopt met de claim 'culinair wild'
- Marqt is als enige supermarkt ondubbelzinnig en transparant over wild


Te weinig informatie op etiketten
Volgens Questionmark schiet de informatie op de etiketten vaak tekort. Op 36% ontbreekt het herkomstland (2014: 30%) en op 40% staat niet of het kweek of echt wild betreft (2014: 40%). Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: "Wij zouden willen dat supermarkten volledig transparant worden over hoe hun vlees wordt geproduceerd en ook waar het precies vandaan komt. Naast dat wild vaak gewoon uit de veehouderij komt, wordt het vaak geïmporteerd uit verre landen als Argentinië, Nieuw Zeeland, Australië en zelfs China. Om als consument een bewuste keuze te maken, wil je toch beschikken over dit soort informatie."

Onderscheid wild of kweek onvoldoende duidelijk
Questionmark noteerde verder dat de meeste supermarkten geen valse claims (meer) over wild op de product hebben staan. Alleen Plus verkoopt nog ‘Veluwse’ eendenborstfilet met de claim: ‘Wild uit de Nederlandse natuur’ terwijl het gefokte eenden betreft die nooit buiten komen.
Verder vindt Questionmark dat er niet duidelijk wordt aangegeven of het vlees echt wild dan wel gekweekt is en dat de verpakkingen van gekweekt wild teveel lijken op die van echt wild dat ernaast ligt.

Het bezwaar tegen gekweekt vlees is dat voor kweekwild geen beter leven-standaarden gelden. "Geen van de eenden- of konijnenvleesproducten in de supermarkten hebben een keurmerk dat toeziet op een hogere levensstandaard dan het wettelijk minimum, zoals het Beter Leven Kenmerk en Biologisch. Voor al het reguliere vlees, zoals rundvlees, kip of varken, bestaan tegenwoordig alternatieven met een keurmerk", schrijft de organisatie.

App
Voor degenen die zeker willen weten dat ze echt wild op tafel zetten, heeft Questionmark 2 tips. "Echt wild is meestal: wild zwijn, ree, kangoeroe en haas. Bijna nooit echt wild is: konijn en eend. Meestal geen echt wild, maar wel dan wel gehouden in relatief goede omstandigheden is: hert." En de tweede tip: raadpleeg de app van Questionmark, waar inmiddels van 40.000 unieke producten uit de supermarkt informatie over hun impact op milieu, mensenrechten en dierenwelzijn is te vinden.

Fotocredits: cover rapport Questionmark
Dit artikel afdrukken