Het water onder de hoofdstad Sanaa van Jemen is over tien jaar op. Dat komt doordat de Jemenieten veel meer water gebruiken dan de natuur kan aanvullen - en doordat de Jemenitische economie en cultuur volledig afhankelijk geworden zijn van de drug qat. 72% van de 26 miljoen mannen en vrouwen zijn regelmatige qat-kauwers. 'Volgens een schatting kost dat dagelijks 15 miljoen euro en 80 miljoen werkuren aan de economie', schrijft Trouw.

Qat levert boeren meer op dan voedselgewassen, dus stappen steeds meer boeren over. Was er in 1997 80.000 hectare met qat beplant, in 2012 was het qat-areaal tot 250.000 hectare toegenomen. Met als gevolg dat basisvoedsel vele malen duurder is geworden en grotendeels geïmporteerd moet worden. Maar het grootste probleem is het water. Qat heeft anderhalf keer zoveel water nodig als tarwe. De qatteelt kostte het afgelopen jaar een miljard kubieke meter water, een derde van de nationale grondwaterconsumptie.

Zonder drastische maatregelen is Sanaa ten dode opgeschreven - maar onder invloed van hun dagelijkse portie qat lijken de Jemenieten zich dat niet te realiseren.
Dit artikel afdrukken