"Weer een arts die Q-koorts zegt te genezen: 'Levensgevaarlijk'" kopt het AD. In de krant noemt internist Chantal Bleeker, hoofd van het Q-koorts expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen, de theorie achter de autovaccinatiebehandeling van Leendert Kunst "heel vergezocht" en zijn manier van werken "enorm risicovol."

Kunst, alternatief arts, neemt bloed af bij Q-koortspatiënten, bewaart dat enige weken en brengt het vervolgens weer bij de patiënten in. De condities waaronder het bloed wordt opgeslagen zijn onduidelijk zodat onder meer het risico op bloedvergiftiging niet kan worden uitgesloten.

Kunst zou verschillende patiënten genezen hebben van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Reden voor Q-koortspatiënt Peter van Sambeek zich tot Kunst te wenden, schrijft Omroep Brabant. "Je wordt er een beetje wanhopig van", vertelt Van Sambeek. "Al tien jaar een zoektocht om iets te vinden om in ieder geval verlichting van de klachten te krijgen. Ik heb alles geprobeerd, veel ziekenhuizen en alle alternatieve geneeswijzen. Maar niets helpt."

Daarom wendt Van Sambeek zich nu tot Kunst, ondanks de waarschuwing van het Q-Koorts expertisecentrum. "Ik zou willen dat bijvoorbeeld het Radboud met iets anders kwam. Maar die hebben in 10 jaar tijd niemand beter gemaakt. Nu ken ik twee mensen van de vier die zeggen dat het beter met ze gaat. Ook al is het omstreden." Van Sambeek roept de reguliere gezondheidszorg dan ook op verder onderzoek te doen.

Zowel Q-koortspatiëntenvereniging Q-uestion als de stichting Q-support houden zich op de vlakte. Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion, zegt in het AD: "Ik ben geen medicus. Dus ik kan mensen dit niet aan- of afraden." Annemieke de Groot, directeur van stichting Q-support, snapt de frustratie van de QVS-patiënten. "Hun situatie is soms echt schrijnend. Maar het gevaar is dat ze zich het hoofd op hol laten brengen, en dat dreigt hier te gebeuren."

De 1.200 tot 2.400 patiënten met QVS in Nederland hopen op genezing, maar hebben geen enkele garantie.

Q-koorts werd in Nederland geïntroduceerd door de geitenhouderij en veroorzaakte bijna tachtig doden en honderden zieke mensen.
Dit artikel afdrukken