"Acht jaar na infectie houden mensen veel klachten en de trend is niet dat het beter gaat", zegt epidemioloog Ellen van Jaarsveld in het AD. Vooral patiënten met chronische Q-koort gaan achteruit: "Hun vermoeidheid neemt toe en hun levenskwaliteit verslechtert". Volgens Van Jaarsveld is chronische Q-koorts dan ook een progressieve ziekte. Patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hebben evenmin rooskleurige vooruitzichten: "Ze verslechteren niet maar verbeteren ook niet", constateert ze. Ronduit "ontnuchterend" is de conclusie dat zelfs een intensieve behandeling en begeleiding weinig uitmaakt: "We kunnen niet zeggen dat behandelen geen effect heeft, maar als de getroffenen niet waren behandeld had het er waarschijnlijk niet beter uitgezien".

Van Jaarsveld leidde het eerste lange termijn-onderzoek naar de effecten van de Q-koorts. Ze is verbonden aan het Q-koorts expertisecentrum van het Radboudumc. In totaal werden de gegevens van 2.600 patiënten geanalyseerd. Dat heeft tot de grootste databank met informatie over de relatief onbekende ziekte geleid.

Tussen 2007 en 2010 woedde in Nederland een Q-koortsepidemie, die volgens het RIVM uiteindelijk tot 74 doden leidde en honderden mensen ziek maakte. De epidemie bleek terug te voeren op de geitenhouderij, reden dat sommige provincies inmiddels een geitenstop hebben doorgevoerd. Er zijn zo'n 4.400 patiënten bekend. Velen van hen hebben zich verenigd in de patiëntenverenigingen Q-Support en Q-uestion, die jaren geijverd hebben voor een 'gebaar' en excuses van de overheid maar steeds nul op het rekest hebben gekregen. Op Foodlog legde GGD-arts Jos van de Sande in een indringend gesprek uit dat de politiek het gevaar van Q-koorts onderschat.

Directeur Annemieke de Groot van Q-support herkent de bevindingen van Van Jaarsveld: "Gaandeweg begrijpen we dat de impact zó groot is, meer dan we ooit hebben kunnen vermoeden. Het zijn harde feiten maar Q-koorts gaat niet over". Op de NOS onderschrijft Bert Brunninkhuis, directeur van patiëntenvereniging Q-uestion, de niet overgaande problemen van Q-koortspatiënten. "Ze hebben niet alleen problemen doordat hun lijf het niet doet, maar ook doordat ze op zoek zijn naar werk en dat niet vinden. Of doordat ze hun bedrijf kwijt zijn en ze financieel aan de grond zitten. De ziekte leidt zelfs tot relationele problemen."
Dit artikel afdrukken