Volgens de boeren van LTO Nederland draait het idee de Nederlandse dierhouderij "de nek om". Als Nederlandse dieren zoveel duurder worden, worden ze te duur voor het buitenland waar verreweg de meeste worden opgegeten. Ook worden de nodige Nederlandse dieren in het buitenland geslacht.
LTO noemt de slachttaks een 'ordinair middel' om de door de PvdD gewenste veestapelkrimp van 75 procent te realiseren. Zo'n 20% van het Nederlandse vlees wordt in Nederland gegeten. De hogere tarieven kunnen ook de Nederlandse supermarkten en slagers ook doen besluiten om buitenlands vlees te importeren.
De tarieven voor grote dieren zijn tamelijk fors. Voor een rund moet €340,63 euro per dier aan slachttaks worden afgedragen, voor paardachtigen zelfs €455,80. Voor een varken €8,68 en voor gevogelte €0,12. Schapen (€16,32) zitten stukken prijsvriendelijker in de tabel dan geiten (€77,55 euro). De tarieven zijn door de PvdD berekend "gebaseerd op geaccepteerde kennis".
€1,3 miljard extra kosten voor NL veehouders, voor wie het nu al lastig concurreren is met minder duurzaam vlees uit het buitenland: de slachttaks van @PartijvdDieren is onrealistisch, ongewenst en contraproductief.
— LTO Nederland (@LTONederland) March 10, 2021
Reactie LTO consultatie volgt! https://t.co/hIJVh3U5vY
Levend exporteren naar Duitsland (tussenhandelsstal oid) en aldaar laten slachten, kan de opbrengst terug naar de boer in Nederland.
Wel een hele bedrijfs sector weg.
De verkiezingstijd brengt weer een boel teweeg.
Ipv UBN ( uniek bedrijfsnummer) wordt waarschijnlijk de VKI-melding (voedselketeninformatie) bedoeld in artikel.
Men laat geen middel onbenut om hun einddoel te bereiken bij de PvdD.
Ook het verdienmodel van hun senator in de Eerste Kamer Nico Koffeman moet ondersteund worden zoals Nieuwsuur uitstekend fileerde.
#2 Eens, en toch zie je het vaak op deze (naïve) manier: ander consumenten gedrag willen maar de producent er op aanspreken en benadelen. In een vrije markt werkt dat niet.
De macht/invloed van de boer is al zo beperkt, begin toch aan de andere kant van de keten, bij de supermarkt (en dus de consument).
De slachttaks werkt aan de verkeerde kant van de keten,
om de consument minder vlees te laten eten.
@allen
Misschien is de export juist het probleem. We vernietigen al bijna een eeuw regenwoud om soja te verbouwen voor varkens in NL. We sturen geen mest terug en wel vlees over hele wereld. Dood of levend. Pathetisch bedrijfsmodel. Weerzinwekkend. PvdD heeft groot gelijk dat hier een einde aan moet komen.
BUT: Het kan nooit zo zijn dat de boer de rekening krijgt voor integer beleid! Net zo min als voor alle andere verduurzamingsoperaties. Dus deze kosten gaan we netjes verdelen en we gaan handelen op gelijk speelveld. Zolang dat niet bestaat schenden we de europese regels en of we dragen de lasten collectief.
Een overheid die dit niet doet houdt zich niet aan de SDG's.
Ik kijk met plezier uit naar alle mooie buiten scharrende landvarkens, wolvarkens en de terugkeer van de gezellige Noordwest-Europese rassen en de explosie van varkensknuffelboerderijen zoals Het Geertje en die van Daphne dinges.
Dat deze beesten 3x duur zijn als speklap lijkt me logisch, goed uitlegbaar en een prima reden oom niet dagelijks grote hompen vlees naar binnen te werken.