Volgens de boeren van LTO Nederland draait het idee de Nederlandse dierhouderij "de nek om". Als Nederlandse dieren zoveel duurder worden, worden ze te duur voor het buitenland waar verreweg de meeste worden opgegeten. Ook worden de nodige Nederlandse dieren in het buitenland geslacht.
LTO noemt de slachttaks een 'ordinair middel' om de door de PvdD gewenste veestapelkrimp van 75 procent te realiseren. Zo'n 20% van het Nederlandse vlees wordt in Nederland gegeten. De hogere tarieven kunnen ook de Nederlandse supermarkten en slagers ook doen besluiten om buitenlands vlees te importeren.
De tarieven voor grote dieren zijn tamelijk fors. Voor een rund moet €340,63 euro per dier aan slachttaks worden afgedragen, voor paardachtigen zelfs €455,80. Voor een varken €8,68 en voor gevogelte €0,12. Schapen (€16,32) zitten stukken prijsvriendelijker in de tabel dan geiten (€77,55 euro). De tarieven zijn door de PvdD berekend "gebaseerd op geaccepteerde kennis".
€1,3 miljard extra kosten voor NL veehouders, voor wie het nu al lastig concurreren is met minder duurzaam vlees uit het buitenland: de slachttaks van @PartijvdDieren is onrealistisch, ongewenst en contraproductief.
— LTO Nederland (@LTONederland) March 10, 2021
Reactie LTO consultatie volgt! https://t.co/hIJVh3U5vY
Chris van Bruggen
Slachttax is niet zaligmakend, zeker niet op nationale schaal, net zoals iedere andere tax dat niet is zonder gelijk speelveld op een mondiale markt. Je stelt veel vragen Chris, en hebt net zo min als ik het antwoord paraat. We zitten alleen op een andere vlieghoogte, qua abstractie. Al het onderhavige gaat over rentmeesterschap.
Vragen die allemaal met de "foodlog" thematiek te maken hebben. Thematiek die uitsluitend ziet op de lange termijn. De beschreven grote vragen in de landbouw gaan allemaal over de leefbaarheid van deze planeet in de toekomst. Het gaat over biodiverstieit, klimaat, uitputting. Je besluit met de behoefte aan consensus en dat lijkt me niet realistisch als mensen besluiten willen blijven nemen met de blik op morgen in plaats van overmorgen.
Als je zoals de Iriquois of de Haudenosaunee 7 generaties vooruitdenkt, of vertaalt naar onze puinhopen misschien slechts 2 generaties, dan maak ik me over werkgelegenheid geen zorgen Als alle landbouw weer lokaal wordt, alle gif en kunstmest verboden en consumptie fiscaal gestuurd, dan is er net als 120 jaar gelden weer werk op het land voor vele handen. En sinds enkele jaren zeilt er ook weer een schip met tropische waar tussen europa en Zuid-Amerkia. Met 3x zo grote bemanning per ton lading! Met bloeiende gemeenschappen. Kleinschalige bedrijven, waardering voor ambacht.
Dat is een keuze. En die keuze biedt een oplossing voor veel grote fysieke, economische en sociale problemen van deze tijd. Het probleem is dat wij kennis en technologie alleen op de doorgeschoten kapitalistische grondslag willen toepassen. Kosten afschuiven op het milieu en de toekomst is het heersende beloningsmechanisme. Met alle waanzin van dien. En we worden in alle relevante markten gedomineerd door oligopoliën of zelfs duopoliën.
Het vergt een enorme hoeveelheid lef om de techniek in zetten op een manier die zorgt dat we onze kosten niet meer afwentelen maar NU inprijzen. Maar het moet. En het het kan. En als iedereen morgen de partij van Markiemark even laat voor wat hij is gaat het nog lukken ook. Nederland gidsland, hoe klinkt dat?
#22 Er zit geen tactiek achter, ik zie het nog niet ;)
Ik hoop dus dat je me kan helpen.
Ik zie de link tussen een slachttaks en het boeren niet de dupe laten worden niet.
Hoe zij jij die? Hoe gaat het boeren helpen? Waar zit die slag?
Niet alleen in het socialiseren van kosten, dat geeft geen inkomen.
Ik verzet me omdat het weer een negatieve stimulans is en geen positieve om de landbouw bij te sturen.
Als je de huidige landbouw in de context zet is het niet zo gek dat vlees goedkoper of misschien te goedkoop is geworden. Een taks kan helpen om de prijs weer hoger te maken. Maar zorgt dat in de EU en in Nederland voor een andere manier van voedsel consumeren of produceren?
Niet als je dit alleen in Nederland zo opzet, vandaar je gelijk speelveld, maar dat bereik je niet op deze manier.
''De oorlog tegen onze kinderen'' las ik net.
Op de korte termijn gericht zijn noemt hij oorlogszuchtig...
Ik ben geen voorstander van termen als 'oorlogszuchtig', juist daarin spreekt niet onze beschaving.
Als de kern van het probleem ligt in dat we ons niet beteugelen, is deze ingreep dan wel nuttig? Die draagt niet bij aan het beteugelen?
Je noemt de huidige weg niet houdbaar, maar dat is nog geen alternatief voor onze voedselvraag en consumptie.
De is pijn is 'egoïstisch', uhm, maar voor voor de lange termijn de korte termijn vergeten is ook geen mogelijkheid toch?
Er is de lange termijn, maar er is ook de korte termijn, op dat tijdspad moet je het ook het ook als mensheid met elkaar eens kunnen blijven.
Chris van Bruggen
Tommy Wieringa verwoordt het afgelopen weekend in NRC nog treffender (P2) onder de kop: "De oorlog tegen onze kinderen".
Ik ben het hartgrondig met hem eens.
#15
Chris,
In dit draadje heb ik 2x eerder gesteld dat de boeren niet de dupe mogen worden van gewijzigde inzichten van het collectief.
Ik begrijp daarom niet zo goed waarom je mij dat aanwrijft. Dat is tactiek (drogredenatie) of je leest niet goed.
Carien Overdijk zegt in haar reacties waaronder #21 precies hetzelfde als ik. Allen zij verwoordt het iets minder confronterend.
Natuurlijk moeten we radicaal de andere kant op. Juist omdat we alle menselijkheid verliezen als dat niet gebeurd. Juist omdat we mensen zijn en ons volgens eigen definitie van de andere zoogdieren onderscheiden omdat we onze driften kunnen beteugelen. Dat noemen we intellect of beschaving. Helaas leidt die al eeuwen tot een vernietigende uitleg van wat wij kapitalisme noemen. Succes wordt afgemeten aan hoe goed men in staat is de externe kosten van zijn bedrijfsproces af te wentelen op de aarde en op de toekomst. De (NL) veehouderij is daar heel goed in geworden. Met inmiddels eeuwen oefening.
De huidige weg is niet houdbaar en leidt tot een vroeger einde aan onze soort als bewoner van de aarde dan dat zou kunnen bij gewijzigd beleid. Te beginnen met het teruggeven aan de zee van alle Delta's en het meeste vruchtbare gebied op aarde voor het einde van deze eeuw. De "pijn" die je beschrijft is daarom egoistisch .
Alle nu niet genomen pijn is doorgeschoven pijn. Naar volgende generaties. Die op grotere blaren zitten met een verder uitgeputte aarde. Als je rentmeesterschap vertaalt naar de veehouderij en en nu dan houdt ik dus vast aan het opgevoede in #7
We moeten af van:
- Overconsumptie
- Gesleep met feed
- Gesleep met food
- Gesleep met levende have
- Stank, mest en stikstof
Dus kosten socialiseren en maatregelen treffen voor gelijk speelveld. Dat wil zoveel zeggen als dat de boeren dus niet zelf de rekening betalen van collectief voorgeschreven inzicht.
Het roer om, doen we met z'n 7 miljarden. En daar gaan we met zijn allen voor betalen en opnieuw inregelen. Keurig zoals we dat in VN verband hebben afgespreoken emt de SDG's.
#19 Dick, dank voor de link naar het boeiende UGent-debat. Het artikel bevestigt onze kennis dat dieren dicht opeen binnenhouden minder klimaatschade (maar niet nul) oplevert dan ze extensief te houden. Dat doet echter weinig af aan het brede spectrum van maatschappelijke schade die de sector helaas aankleeft. #18 Frank: linkjes daarheen lijken me niet nodig. Iedereen op dit platform kent de dossiers stikstof, ammoniak, zoönosen, ontbossing voor veevoeder, de prijsdruk vanuit de afzetmarkten en - voor wie dat relevant vindt - het dierenleed. #20 Chris: evenmin als jij kan ik inschatten of een vleestax danwel schlachttax naar een oplossing zullen leiden. Over één ding bestaat steeds meer consensus: de huidige veestapels in Nederland vormen onderhand een hoog maatschappelijk risico, en voor de veehouders is de lol er wel af. Ook voor de consument trouwens: vooral jongeren gaan - ondanks het feit dat de vleesconsumptie nu nog niet substantieel daalt - geleidelijk over op meer plantaardige voeding. Omwille van gezondheid, klimaat of een van de andere factoren. Onze stichting (zie ook Duurzamehorecanederland.nl) ziet de horeca daar nu ook op inspelen. Zelfs tijdens de lockdown gaat dit proces door: meer plantaardig aanbod.
Vraag voor wie dit weet: welke serieuze initiatieven helpen veehouders met de onvermijdelijke omschakeling naar kringlooplandbouw, naar biologisch (veel minder dieren, iets meer uitstoot, maar een gezonder ecologisch metabolisme) of van veehouderij naar opkomende lucratieve plantaardige teelten op de dure Nederlandse grond? Voor de grootste veehouders is zo'n omschakeling uiteraard het moeilijkst. Zij hebben het beste verdienmodel voor de korte termijn en zijn zodanig geïndustrialiseerd dat de aard van hun werk radicaal zou veranderen. Denkt iemand hier al over na?