Insecten zijn gewoon vlees
Maar nee. Mogen we eindelijk insectenproducten kopen en eten, is het nog niet goed. De Partij voor de Dieren maakt zich in het Europese Parlement boos over de insectenburgers, meldt BNR. Ze worden namelijk in de Belgische supers aangeboden bij de vegetarische producten. 'Het is misleidend voor consumenten', stelt Europarlementariër Anja Hazekamp. "Insecten zijn geen groente. Dat de producten worden verkocht als vleesvervanger is ronduit onjuist. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn''. Voor Hazekamp is het helder: insecten zijn gewoon vlees.
Geen vlees en geen vis
Hoe Jumbo de insectenproducten gaat positioneren is nog niet duidelijk. "Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis”, zegt Jumbo op EVMI. 'De supermarktketen laat weten binnenkort meer bekend te maken over het assortiment dat vanaf januari in alle winkels verkrijgbaar is', vult EVMI aan.
Fotocredits: James Palinsad
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet, jouw redenering zou betekenen dat mijn 100% grasgebonden rundvlees veel en veel duurzamer zou zijn dan kip. Maar als ik onze LCA bekijk, dan komt van de 21.30 kg CO2eq totale emissie per kg rundvlees (tot en met Nederland geleverd) maar liefst 19.63 kg CO2eq voor rekening van het herkauwen (CH4). Voor de niet-ingewijden: niettegenstaande dat we die CH4 omrekenen in CO2eq, heeft die 'herkauw CH4' niets te maken met fossiel.
Onze fossiel gebonden emissies (minder dan 2 kg CO2 per kg rundvlees) hebben betrekking op het transporteren naar het slachthuis, slachten, transport vlees naar haven, zeetransport over 12000 km (!) en transport in Nederland.
Opmerkelijk is dat het transport over 12000 km net zoveel emissies veroorzaakt per kg, als het vervoeren van dezelfde partij vlees over 300 km over de weg. Vervoer over water is qua duurzaamheid onverslaanbaar. Tenzij Hendrik zijn wens voor een zeilschip met wind- en zonnestroom (voor de koeling) realiseert ;-)
Misschien gaat jouw redenering op voor 1 kg graangebonden rundvlees versus 1 kg graangebonden kippenvlees, maar ook die vergelijking is lastig, want ook daar zal de CH4 de grootste invloed hebben op de performance van het rund.
Jos, het dieet van een varken is dusdanig gevarieerd , daar valt moeilijk een fossiele pijl op te trekken.
Maiskorrels aan runderen voeren kan alleen als je daarnaast ook voldoende vezelrijk voer verstrekt. Het lijkt dan wat op energierijk werkpaardenvoer. Een gerijpte mais/graankorrel verteerd niet in het maagdarmkanaal van een rund. Die korrels hebben eerst een bewerking nodig om het voor een rund verteerbaar te maken. Gebroken mais, geplet graan, mais- en tarwedigistaat zijn dan de veevoertermen.
Paarden, runderen, varkens en kippen kennen elk hun eigen dieet. Je kunt plantaardig voer tussen deze verschillende diersoorten wel in beperkte mate tegen elkaar uitwisselen. Maar ook niet meer dan dat.
Een rund op het dieet van een paard-voor-hobby zetten en het rund groeit weinig. Je krijgt van dat rund dan ook geen koeienvlaai meer maar ook paardenvijgen. Een kip baktarwe voorschotelen en de kip vreet het niet op. Die baktarwe is te hard om door een kip te verteren. De kip is dan wel zo handig om een dag of twee te wachten met opeten, zodat in de tussentijd de baktarwe vocht aantrekt, daardoor zacht wordt, en dan weer wel door de kip verteerbaar is.
We zitten hier op Foodlog uitgebreid te discussiëren omtrent toepassen van humaan voer voor de mens.
Bij veevoer voor dieren kan dat best hetzelfde zijn.
In USA gebruiken ze voor rund vleesvee veel maisdigistaat uit de bioethanolindustrie. Melkveehouders in de USA willen liever geen maisdigistaat meer omdat het de penswerking van melkvee negatief beïnvloed. Vandaar dat er in de USA meer mais aan rund vleesvee wordt gevoerd. ( Maisdigistaat is niet echt het juiste voer voor runderen. Ze dienen meer als afvalverwerkers van de bioethanolindustie. )
Interessant Piet, hoe zit dat met varkens?
In de USA is een dieet van mais in de laatste tien maanden overigens gebruikelijk bij (vlees)runderen. Weet jij waarom hier andere voeding wordt gebruikt?
Jos, met beide. Graan/mais worden wel in beperkte mate gebruikt bij runderen maar zijn daar minder geschikt voor. Dat is meer geschikt als kippenvoer. Bij voer voor rund is de voer opbrengst per ha veel groter dan voer voor kippen. Dat maakt nogal verschil in fossiel per kg voer. Wanneer kip en rund hetzelfde voer zouden eten dan is uiteraard fossiel gebruik bij rund hoger dan bij kip. Ze eten echter niet hetzelfde voer.
Piet, reken je bij voer voor rund met gras of met mais (feedlot systeem)?