In België zijn ze sinds kort te koop in de supermakten en mogen ze sinds deze week ook officieel voedselveilig geproduceerd, verkocht en geconsumeerd worden: hamburgers, nuggets en spreads met insecten. In Nederland legt Jumbo vanaf morgen de eerste 'officiële' insectenproducten in de schappen, om te beginnen in Groningen. Iedereen blij, zou je denken, met deze producten vol eiwitten die efficiënt en duurzaam geproduceerd kunnen worden op basis van insecten.

Insecten zijn gewoon vlees
Maar nee. Mogen we eindelijk insectenproducten kopen en eten, is het nog niet goed. De Partij voor de Dieren maakt zich in het Europese Parlement boos over de insectenburgers, meldt BNR. Ze worden namelijk in de Belgische supers aangeboden bij de vegetarische producten. 'Het is misleidend voor consumenten', stelt Europarlementariër Anja Hazekamp. "Insecten zijn geen groente. Dat de producten worden verkocht als vleesvervanger is ronduit onjuist. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn''. Voor Hazekamp is het helder: insecten zijn gewoon vlees.

Geen vlees en geen vis
Hoe Jumbo de insectenproducten gaat positioneren is nog niet duidelijk. "Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis”, zegt Jumbo op EVMI. 'De supermarktketen laat weten binnenkort meer bekend te maken over het assortiment dat vanaf januari in alle winkels verkrijgbaar is', vult EVMI aan.

Fotocredits: James Palinsad
Dit artikel afdrukken